Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разясни правилата за използване маслото

ФИА разясни правилата за използване маслото

228
0
двигател,масло,мотор,пушек,Ферари

Международната автомобилна федерация (ФИА) разясни правилата за използване на маслото във Формула 1.

Става въпрос за това дали е разрешено използването на различен вид масло в системата за турбокомпресора в една задвижваща система спрямо маслото за другите системи по време на състезателен уикенд и дали това масло се счита за част от позволените за използване 0.6 литра на 100 км

Запитванията са дошли от Мерцедес и по-специално от ръководителя на инженерния екип в Бриксуорт Крис Жилбер, който е изпратил писмо до състезателния директор на ФИА Чарли Уайтинг.

Отговорът на първия въпрос е бил „не“, като от ФИА обяснили, че маслото за турбосистемата също трябва да отговаря на член 20 от правилника, според който не може да се използва повече от един вид масло в даден двигател по време на състезателен уикенд.

По отношение на втория въпрос, централата отговаря положително – счита се, че маслото в системата на турбкомпресора е част от позволените 0.6 л на 100 км. Това на практика означава, че отборите имат по-малко количество масло, което да използват за изгаряне и повишаване на мощността.

Едно от подозренията към Ферари от началото на сезона е, че изгаря повече масло от 0.6 л. на 100 км и по този начин увеличава значително мощността на мотора си.

В какви нередности още подозират съперниците колата на Ферари четете в специален материал в новия брой 215 на списание ClubS1