Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА ще обяснява решенията на стюардите

ФИА ще обяснява решенията на стюардите

31
0

ФИА съобщи, че ще внедри по-добра прозрачност в решенията, които се правят от стюардите във Формула 1 следващата година.

След като имаше значителни противоречия около наказанието на Люис Хамилтън на Спа-Франкоршамп, Световният съвет по моторните спортове към ФИА реши на заседание в Париж вчера, че решенията на стюардите ще се обясняват публично.

Писмено обяснение на всяко решение ще се публикува на сайта на ФИА, като досега само на потвържденията на решенията се даваше някаква публичност.

ФИА също така иска да се представят всякакви видео доказателства на решенията на стюардите, които може да не са се появили на сайтовете на ФИА и ФОМ.

Освен това ще бъде представена нова система за повторение на записите, като идеята е, че всички инциденти ще се разследват, а действия ще се предприемат по време на самото състезание, освен ако не е необходимо да се задълбава повече.

ФИА също така оповести, че няколко стюарди – номинирани от собствените си страни и избрани от ФИА – ще посетят пет надпревари от Формула 1 следващия сезон, като само ще наблюдават. Всеки един национален стюард, който ще отсъжда на конкретно състезание, трябва преди това да е присъствал на поне едно подобно наблюдение на състезание, за да получи суперлиценз. Кратки CV-та на въпросните стюарди ще бъдат публикувани на сайта на ФИА.

Дълго се говореше, че поне един бивш пилот трябва да присъства сред стюардите, като ФИА потвърди, че бившите състезатели също могат да получат своите лицензи, а след това да кандидатстват за суперлиценз.

Освен това бе подпечатано решението животът на двигателите да бъде удължен на три състезания от следващата година.