Начало Избрани ФИА ще направи още промени в правилата, за да се справи напълно...

ФИА ще направи още промени в правилата, за да се справи напълно с подскачането

2138
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА продължава с плановете си за справяне с така нареченото „подскачане.“ Това е феномен, с който се сблъскаха голяма част автомобилите през тази година. Други отбори пък твърдят, че това вече не е такъв сериозен проблем.

Редица пилоти се оплакаха от сериозните удари в асфалта, с които са се сблъсквали в някои състезателни уикенд. Шефът на Ферари Матиа Биното заяви миналия уикенд, чеподскачането не е било толкова важна тема на Силвърстоун и на Ред Бул Ринг.“

В средата на миналия месец ФИА издаде техническа директива, която цели намаляване на отскачането. Голяма част от пилотите приветстваха решението на ръководния орган.

По време на уикенда в Канада федерацията събираше данни за това колко силно е отскачането на болидите на неравната писта Жил Вилньов. След това заяви, че директивата трябваше да влезе в сила в Гран при на Франция.

След проведено заседание на Техническия консултативен комитет на ФИА за F1, ръководният орган на спорта заяви, че няма да има промяна в предстоящата директива. Тя трябва да бъде въведена по време на Гран при на Белгия и има за цел да започне да решава проблема с подскачането на новото поколение болиди.

ФИА потвърди силния си ангажимент да намали отскачането и  се надява да отстрани проблема в близко бъдеще. Този феномен се счита за значителен проблем за безопасността, се казва в изявление на ФИА.

Намесата по въпросите на безопасността е отговорност и прерогатив на ФИА. Причината, поради която правилникът позволява предприемането на такива мерки, е именно да се даде възможност за вземане на решения, без да се влияят от конкурентната позиция на всеки отбор.

Федерацията отбеляза, че подскачането не е било толкова силно в последните няколко състезания. Въпреки всичко посочи, че тези събитияса се случили на писти, където този ефект се очаква да бъде по-нисък от нормалните стойности.“

След началото на уикенда на Спа ще бъдат укрепени блоковете за плъзгане в пода на автомобилите. Също така ще бъдат изяснени и подробностите относно начина, по който се измерва износването им. Така трябва да се оцени тяхната законност.

По време на същото състезание, ФИА ще въведе своя метрична система, която ограничава вертикалното движение на автомобилите. Преди това отборите ще имат възможност да проверят представянето на колите си в съответствие със системата за измерване.

ФИА определи промените в Спа катократкосрочни мерки, коитоне се считат непременно за дългосрочно решение на проблема“. Също така смята, че е има вероятност подскачането да се влоши през 2023 г. , тъй като отборите подобряват дизайна на автомобилите си и генерират повече притискаща сила.

Ето защо ръководният орган предложи четири промени в техническите правила за 2023 г. Тяхната цел е да се намали още повече броят на отскачането. Тези изменения бяха представени за одобрение от Световния съвет за моторни спортове на ФИА.

Две от тях ще наложат промяна в конструкцията на автомобилите. Очаква се ръбовете на пода ще бъдат повдигнати с 25 мм.

ФИА също така ще разполага с по-добри средства за гарантиране на съответствието на автомобилите. Ще бъдат въведени тестове с по-високи изисквания. Тяхната цел е да се следи спазването на правилата.