Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА ще преразгледа инцидента с Хамилтън в Катар

ФИА ще преразгледа инцидента с Хамилтън в Катар

3690
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

ФИА ще преразгледа инцидента с Люис Хамилтън в Катар. Федерацията отново започна да преглежда пресичането на трасето от страна на британеца след отпадането му от надпреварата в Лосаил.

Хамилтън не завърши състезанието за Голямата награда на Катар. Пилотът на Мерцедес имаше контакт на първи завой със съотборника си Джордж Ръсел. В резултат на това Хамилтън се завъртя и озова в чакъла, докато Ръсел продължи участието си в надпреварата

Инцидентът между Хамилтън и Ръсел предизвика появата на кола за сигурност. В същото време седемкратният световен шампион излезе от своя болид и тръгна към бокса на своя отбор.

Хамилтън пресече трасето по време на периода на сейфти кар. Това е нарушение на правилата, заради което бе разследван от стюардите. Беше отбелязано, че той е пресякъл малко преди да дойде групата от автомобили.

Пилотът на Мерцедес беше извикан при стюардите в Катар, за да обясни случилото се. След разследването му бе връчено порицание и му бе наложена глоба от 50 000 евро.

7 дни след случилото се ФИА обяви, че иска да преразгледа решението на комисарите. Ръководният орган смята, че инцидентът е бил много по-сериозен, отколкото може би се е смятало първоначално. Приема се, че основният мотив не е в налагането на по-голяма санкция за Хамилтън, а в това дали по принцип наказанията за пресичане на пистата по време на състезание трябва да бъдат по-сурови.

Разследването на ФИА сигурно има за цел да създаде прецедент занапред, както и да провери дали направеното от Хамилтън заслужава да бъде наказвано по-сурово.

„ФИА преразглежда инцидента, при който Люис Хамилтън пресече пистата по време на Гран при на Катар. ФИА отбелязва, че Люис се е извинил по време по време на последвалото изслушване при стюардите във връзка с инцидента. Той също така е признал, че пресичането е било сериозно нарушение на безопасността. Въпреки това, с оглед на статута му на модел за подражание, ФИА е загрижена за впечатлението, което действията му може да са създали у по-младите пилоти“, каза говорител на федерацията.

Решението на ФИА да преразгледа инцидента в Катар е в центъра на вниманието и след скорошен инцидент в Световния шампионат по картинг на ФИА във Франчакорта, Италия. Тогава британският състезател пилот Джо Търни е бил изхвърлен от пистата, след като се е борил за първото място После той е избутал картинга си обратно на пистата в опит да продължи.  В крайна сметка Търни е бил ударен от друг състезател и е получил наранявания на крака.