Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Мерцедес определиха случилото се между Хамилтън и Ръсел в Катар като...

От Мерцедес определиха случилото се между Хамилтън и Ръсел в Катар като „грешка“

4208
0
Джордж Ръсел и Люис Хамилтън
Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин изказа мнението си относно инцидента между Люис Хамилтън и Джордж Ръсел в Катар. Британският инженер заяви, че случилото се на първи завой е било „грешка.“

Хамилтън и Ръсел се удариха на старта на Гран при на Катар. Седемкратният световен шампион потегли по-добре благодарение на меките гуми, които бяха поставени на неговия автомобил. В същото време неговият сънародник и съотборник нямаше толкова добра стартова реакция заради факта, че потегли с гуми медиум.

Хамилтън реши да се премести в по-вътрешната страна на завоя и се докосна с предното крило на Ръсел. После седемкратният световен шампион се завъртая и в крайна сметка приключи надпреварата в чакъла. Същевременно Ръсел мина през бокса за смяна на гуми и нос. В крайна сметка младият британец успя да навакса част от загубеното и финишира четвърти. По-важен обаче бе факта, че Ръсел завърши пред единствения представител на Ферари в Катар Шарл Льоклер

Според Шовлин, причината за сблъсъка е била свързана с принудителния избор на гуми от страна на Хамилтън.

„В сравнение с всички пилоти на стартовата решетка, Люис разполагаше с най-ограничените възможности по отношение на състезателните си гуми и по-специално на средната смес“, сподели Шовлин в клип на тима на Мерцедес.

„Това отчасти се дължеше на обиколките, които направихме в петък сутринта и преди да разберем, че може да имаме проблем с гумите. Средно твърдите гуми, с които той щеше да кара, се износваха прекалено бързо. Всъщност тази смес беше много подобна на меката“, продължи оперативният директор на Мерцедес. „Като се има предвид, че Джордж стартира силно с меките гуми в спринта, а и те се представяха много добре при рестартите зад кола за сигурност, избрахме Люис да стартира с меки гуми заради по-доброто сцепление във външната страна на трасето. Затова е малко вероятно да има и недостатъци по отношение на сцеплението.“

Шовлин изтъкна, че Хамилтън и Ръсел са знаели за вероятността първият да се наслади на силен старт след изгасването на светофарите. Той добави, че този сценарий е бил обсъждан в неделя сутринта.

„В неделя сутринта обсъдихме избора на гуми за старта и с двамата пилоти. Винаги е имало шанс Люис да стартира по-добре с меките гуми и да изпревари Джордж преди завой №1.“

„Това е нещо, което винаги се е обмисляло. Хамилтън и Ръсел знаеха, че са с различни стратегии. Беше важно да не губят време в борбите помежду си. Разбира се, ние не налагахме отборни заповеди в състезанието по обясними причини. В крайна сметка това, което се случи на завой №1, беше грешка“, завърши оперативният директор на Мерцедес.

Хамилтън пое вината за инцидента и се извини на своя съотборник. Ръсел на свой ред каза, че не се сърди заради случилото се и приема извиненията на Люис.

„Определено оценявам извинението му. Както казах по радиото, при такъв инцидент става дума за двама души. С Люис изпитваме огромно уважение един към друг. Гарантирам, че случилото се не е умишлено“, каза Ръсел.