Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА уточни начина на провеждане на състезателните уикенди

ФИА уточни начина на провеждане на състезателните уикенди

32
0

Както обикновено в последните години ФИА направи промени и в начина на провеждане на състезателните уикенди и по-точно в начина на провеждане на квалификациите. След като за всички досега този начин на провеждане бе загадка от ФИА представиха официален план хвърлящ по-голяма светлина по въпроса.

Първата петъчна тренировка ще се състои от 11 до 12 часа местно време. Втората сесия ще бъде стартирана след двучасова почивка и ще продължи от 14 до 15 часа. През тези две тренировки тимовете ще трябва да изберът между двете налични сухи смески.

В събота сутринта първата свободна тренировка ще стартира в 9 часа местно време и ще завърши в 9:45 ч. Последната свободна сесия ще се състои от 10:15 ч. до 11:00 ч.

След нея се слага и новият комплект гуми, който според новите правила ще трябва да се използва евентуално до края на уикенда.

В 13 часа стартира първата квалификация, като в нея пилотите излизат на самостоятелна обиколка като реда на излизане се определя от класирането в предното състезание. Последен излиза пилота спечелил състезанието, втория е предпоследен и така нататък.

Стартовата решетка за състезанието се съставя обаче в неделя. Към времената дадени на квалификацията в събота ще се прибавят времената, който пилотите ще дадат на започващата в 10 часа местно време финална квалификация. На нея първият от първата квалификация в събота излиза последен. Старта на състезанието е в 14 часа местно време.

Трябва да се обърне внимание на следните факти: след финалната квалификация в колите не може да се сипва гориво и така както и миналата година те ще излизат в квалификацията с количеството с което ще започнат и състезания. След квалификацията при нормални обстоятелства няма да е разрешено да се работи по колата.

Както обикновено ще има и някои изключения: първата и втората тренировка в Монако ще се състоят в четвъртък, вместо в петък.

Втората решителна квалификация в Малайзия ще започне в 11 часа местно време, в Бахрейн в 10:30 ч., в Канада в 9 ч., САЩ – 9 ч., Великобритания – 9 ч., Турция 11 ч., Япония – 10:30 ч.

Стартовете в следните състезания ще бъдат различни от предварително обявеното 14 часа местно време: Малайзия – 15 ч., Бахрейн – 14:30 ч., Канада – 13 ч., САЩ – 13 ч., Великобритания – 13 ч., Турция – 15 ч., Япония – 14:30 ч.