Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА забрани на пилотите да блокират входа на питлейна

ФИА забрани на пилотите да блокират входа на питлейна

1276
0
движение в бокса
снимка, Ред Бул Контент Пуул

ФИА забрани на пилотите да блокират входа на питлейна. Федерацията взе мерки заради честите случаи последно време. В тях дадени състезатели застават на изхода на бокса и възпрепятстват своите колеги.

В Япония ФИА въведе максимален лимит за обиколите в квалификацията. Федерацията направи това в стремежа си да предотврати проблеми с трафика на пистата в такъв тип сесии. Целта на това нещо бе да избегне повторение на събитията от Сингапур. Тогава Макс Верстапен забави своите колеги в началото на единия от сегментите в сесията. Пилотът на Ред Бул бе разследван, но не получи наказание

Мярката на ФИА обаче доведе до това, че пилотите се опитваха да направят разлика още преди да започнат своя пробег. В този случай те намаляваха скоростта при излизането си от бокса или пък спираха в бързата лента на изхода от пита. По този начин се създаваше едно своеобразно задръстване от автомобили в края на бокса.

Тази тактика беше доста използвана по време на Гран при на Мексико Сити миналия уикенд. След квалификацията Верстапен, Джордж Ръсел и Фернандо Алонсо бяха разследвани за това, че са спрели на изхода от бокса в опит да създадат разлика. В крайна сметка тримата бяха оправдани и не получиха санкции.

Широката критика принуди състезателния директор на F1 Нилс Витик да въведе промени този уикенд. Те строго забраняват на пилотите да задържат съперниците си в питлейна по време на квалификационните сесии.

В бележките на Витик, които се изпращат до всички отбори преди началото на уикенда, се казва, че от пилотите се очаква нов стандарт на поведение както в основната квалификация, така и в спринтовата.

Витик е заявил, че на пилотите вече е строго забранено да задържат съперниците си в бързата лента на боксовете по време на квалификациите. Той също така е изложил строги насоки за това къде пилотите ще могат да намират така наречените „пролуки“.

„Съгласно член 33.4 от Спортния правилник на F1, на пилотите не е позволено да се движат ненужно бавно. Това включва и спиране на автомобил в бързата лента на питлейна“, се казва в бележките на рейс директора на F1.

„По време на квалификациите, пилотите могат да създават разстояние между светлините на изхода от бокса и линията SC2. Всеки пилот, който желае да направи това, трябва да кара колкото е възможно по-наляво, за да позволи на другите пилоти да го задминат от дясната страна на пътя за излизане от бокса.“