Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА заплашва Гран при на Австралия

ФИА заплашва Гран при на Австралия

50
0

Екипът на Минарди все пак участва в съботните тренировки и първата квалификация в Австралия, но това стана благодарение на съда. Пол Стодарт отнесе случая във Върховния съд на щата Виктория, където бе поставено, че пилотите му имат право да карат. През нощта (петък срещу събота) болидите бяха модифицирани, за да отговаря аеропакетът им на правилата за 2005 г. Стодарт и хората му бяха доволни, че са постигнали разрешение, което обаче никак не се хареса на ФИА.

Световната автомобилна организация пусна специален пресрилийс, в който осъжда намесата на правната система на страната във Формула 1. В изявлението се казва още, че това може да има сериозни последствия за Гран при на Австралия. “Ако австралийските закони позволяват на съдия да действа по този начин, то Световният съвет ще реши дали в Австралия ще се провежда каквото и да е автомобилно състезание от световен шампионат”, пише в съобщението за пресата.

Ситуацията ще се обсъжда допълнително на заседание на Световния съвет за автомобилни спортове на ФИА, насрочено за 30 март.