Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фирмата от Абу Даби нямало да строи пистата ни за F1

Фирмата от Абу Даби нямало да строи пистата ни за F1

37
0

Фирмата EABG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проект за изграждане на писта у нас. В писмо до вестник Сега от вчера изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че Emirates Associated Business Group (ЕАBG) няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България. Фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България. „EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за „Формула 1“. Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за „Формула 1″ е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос“, обяснява в писмо до „Сега“ изпълнителният директор Раид Абу Худра.

Проблем за компанията е и това, че в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката тя е представена като държавна, а не като частна, каквато е, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е обявен като шейх вместо като бизнесмен. Подписаният документ също е преувеличен, макар да е единствено „писмо за намерение“.

След срещата на 30 август от министерството на икономиката, енергетиката и туризма обявиха в официално PR съобщение, че ще се съзаде съвместна компания между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Вестнизците излязоха с тлъсти заглавия по този повод за пореден път.

В нашата скромна медия се появи поредния обективен коментар по темата, след като още миналата година подробно разказахме за великата среща на организаторите на Гран при на България и Бърни Еклестън и реалните перспективи за подобно нещо. Самият шеф на Формула 1 не потвърди още преди 12 месеца за ClubS1, да има някакъв договор за Гран при на България, нищо че някой продължиха да пишат, как пистата щяла да бъде с подгряване.