Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен с 0,045 сек по-бърз от Ботас в първата сесия в Сочи

Райконен с 0,045 сек по-бърз от Ботас в първата сесия в Сочи

42
0
Елфин Еванс

Кими Райконен бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Русия. Финландският пилот на Ферари изпревари сънародника си Валтери Ботас в класирането. Състезателят на Мерцедес остана на 0,045 сек зад него. Трети се нареди Люис Хамилтън.

Времето в началото на тренировките преди неделната надпревара бе прекрасно – слънчево с температура на въздуха 20 градуса и 33 градуса на пистата.

Сергей Сироткин бе в кокпита на единия автомобил на Рено. Руският пилот кара в тренировките в родината си и през миналия сезон, като участва в сесиите и в Бразилия. През 2014 г. също бе зад волана в петък с екипа на Заубер.

Повечето пилоти направиха обичайната опознавателна обиколка и се прибраха в боксовете си. Програмата на Ред Бул включваше проби на крила върху кутиите за радиаторите и съответно Даниел Рикиардо и Макс Верстапен бяха с различни варианти на елемента. Изборът на гуми бе за софт.

Сироткин не изкара дълго на пистата и по-малко от четвърт час след началото спря във втори завой. Той се обади по радиото, че има някакъв проблем с двигателя. От питуола му отговориха, че ще се опитат да рестартират MGU-K, но не успяха и маршалите поискаха Сергей да изгаси колата, за да я изтеглят.

Междувременно Валтери Ботас записа първото време в сесията – 1:39.871 мин, което малко след това бе подобрено от съотборника му Хамилтън с три десети от секундата.

Себастиан Фетел се обади по радиото, че проблеми с колата си и задвижващата система. Немският пилот на Ферари поиска и проверка на поведението й при излизането от втори завой. Веднага след това даде най-добро време – 1:38.709, почти със секунда по-бързо от това на Хамилтън преди Ботас да свали още до 1:36.998. Мерцедес вече изпробваше гумите суперсофт на Пирели, с които финландецът даде това постижение.

Ромен Грожан на свой ред съобщи за грижи – при него те бяха със задната част на Хаас-а. Екипът започва тренировките в Русия със спирачки на Карбон Индъстри, сменяйки Брембо. В зависимост от резултатите в тренировките, отборът ще реши дали ще продължи да ги използва и през останалата част от уикенда.

Кими Райконен пък се оплака от толкова силни вибрации в автомобила си, че му пречели да вижда нормално. Финландецът бе четвърти в подреждането след половин час изпитания, на 1,6 сек зад Ботас, който бе още по-бърз – 1:36.119 мин. По това време Сироткин единствен нямаше време в таблицата, като от Рено не съобщиха дали ще успее да излезе до края на тренировката.

В средата на сесията на пистата настъпи затишие за десетина минути, което бе нарушено от Кевин Магнусен. От Уилямс съобщиха на Ланс Строл, че условията на трасето са такива, че би трябвало да има подобрение в обиколка от поне секунда и половина. Пирели също посочиха, че в последния половин час от тренировката постиженията вероятно ще паднат значително.

Суперсофт бе изборът за гуми за финалните 30 минути подготовка преди обяд. Райконен оглави подреждането с тях – 1:36.074. Кими изпревари сънародника си Ботас в последния сектор.

Сесията бе спряна 24 минути преди карирания флаг заради падналия на трасето капак на двигателя от Форс Индия-та на Естебан Окон. Парчетата от него се разпиляха по пистата и рейс контролът показа червен флаг, докато асфалтът бе почистен. Маршалите се справиха само за пет минути и тренировката бе подновена.

Фетел се завъртя на излизане от 17-ти завой, след като изтърва задната част на Ферари-то си. Той успя да продължи и се прибра в бокса.

В самия край на тренировката Щофел Вандоорн съобщи, че няма мощност. Размествания в класирането нямаше и Райконен остана най-бърз пред Ботас, Хамилтън, Верстапен, Фетел, Рикиардо, Перес, Фелипе Маса, Ланс Строл, Окон.