Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фитипалди: Перес показа, че е бърз и твърд пилот; Маса: Серхио е...

Фитипалди: Перес показа, че е бърз и твърд пилот; Маса: Серхио е непостоянен – като Сайнц във Ферари

1829
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Авансът на Ред Бул спрямо останалите отбори във Формула 1 в началото на сезон 2023 е такъв, че в първите надпревари се очаква евентуален двубой единствено между пилотите на тима Макс Верстапен и Серхио Перес. Двамата си размениха по една победа в Бахрейн и Саудитска Арабия. Нидерландецът е на точка пред съотборника си благодарение на най-бързата обиколка в надпреварата в Джеда. Точно завъртането на най-добрия тур във втория кръг и предхождащата го комуникация бе повод за дискусии относно взаимоотношенията между Верстапен и Перес. Мненията са различни. Двукратният световен шампион Емерсон Фитипалди например вярва, че мексиканският пилот би могъл да се противопостави на съекипника си.

„Според мен Чеко демонстрира в Джеда, че притежава нужната скорост. В определен момент от състезанието, когато Макс бе втори, а Перес водеше, Верстапен опита да намали разликата. Но не успя, защото Чеко бе в състояние да поддържа добро темпо“, сподели Фитипалди

„Той показа, че е бърз и твърд пилот. Според мен е добър състезател. Много зрял и с изключителен опит. За феновете би било страхотно да видим тези двама пилоти в битка за титлата“, допълни легендарният бразилец.

„Ред Бул изглежда има много повече аеропритискане в сравнение с останалите. Изглежда са открили нещо в тази област. Автомобилът на Ред Бул е доста по-стабилен на пистата, гумите държат по-дълго. За останалите ще е трудно да са предизвикателство за тях в състезателна дистанция. Може да ги доближат в квалификация, докато са с нови гуми. Но в дълги серии Ред Бул-ът пази много по-добре гумите, което изглежда е огромно предимство“, добави Фитипалди пред нидерландската версия на Моторспорт.

Друг бразилец – Фелипе Маса – обаче не вярва, че Перес е в състояние да се противопостави на Верстапен в шампионата. Според него най-голямото предизвикателство е Шарл Льоклер, който обаче не разполага с достатъчно силна кола, за да се бори.

„Също като Макс и Люис [Хамилтън] Шарл е изключителен пилот. Понастоящем той е най-голямата заплаха за Ред Бул. Техният втори пилот Серхио Перес е твърде непостоянен – като Карлос Сайнц във Ферари“, обясни Маса.