Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фитипалди: Тази година състезанията са по-добри в сравнение с 2011 г.

Фитипалди: Тази година състезанията са по-добри в сравнение с 2011 г.

186
0
Михаел Шумахер

Легендарният Емерсон Фитипалди споделя възгледите си за началото на сезон 2012 г. във Формула 1, представянето на Лотус, Кими Райконен и Ромейн Грожан, както и за това на Серхио Перес в Гран при на Малайзия.

– Сезонът се очертава като истинска класика. Вие какво мислите за надпреварите досега?

– Състезанията са по-добри в сравнение с миналата година и е хубаво, че отборите са по-близо едни до други като представяне, а в някои случаи и по-бързи от Ред Бул. Страхотно е, разбира се, че има и шестима световни шампиони, както и нови таланти.

– Кими Райконен изглежда не е загубил нищо от скоростта си. Изненадан ли сте от това колко бързо си връща рутината в F1?

– Изненадан съм, че на Кими на практика не му трябваше време, за да е отново в топформа. Михаел Шумахер също е в кондиция, но му бяха нужни две години, за да го постигне. Кими още от първия тест е на ниво.

– Ромейн Грожан отново направи силна квалификация, но се озова в чакъла. Какъв съвет бихте му дали?

– Същият, който бих дал на всеки друг състезател, особено на младите: първо трябва да финишираш, след това може да финишираш пръв.

– Колко добра комбинация са според вас Кими и Ромейн в сравнение с пилотските двойки в останалите отбори?

– Има наистина много добри екипи и Лотус не прави изключение. Кими се състезава прекрасно, а Ромейн демонстрира чудесна скорост – това ще доведе и до добри резултати.

– В Малайзия имаше прекъсване заради дъжда. Каква е настройката на един пилот в такъв момент, колко му е трудно от психологическа гледна точка?

– Изцяло одобрявам спирането на надпреварата в толкова критични условия. Един състезател не може да стори нищо в подобен порой. А аз всъщност вярвам, че подобно прекъсване от полза за пилотите, защото могат отново да са в топформа при рестарста.

– Как се представя според вас Е20 в сравнение с Макларън, Ред Бул, Мерцедес и Ферари?

– Лотус са с най-големия прогрес от всички екипи. За мен е истинско удоволствие да отбележа 40-ата годишна от световния шампионат през 1972 г. с екипа и същевременно да наблюдавам как отборът се връща в битката за челни позиции. Познавам доста от хора в тима и съм сигурен, че ще свършат работа. Уважавам много управлението и особено Ерик Булие, който ми е приятел.

– В толкова объркани атмосферни условия като на Сепанг обикновено опитът е от голямо значение. Останахте ли впечатлен от Серхио Перес, който е едва във втория си сезон в F1?

– Познавам Серхио още откакто караше картинг и винаги е бил бърз. Той е надеждата на Мексико във Формула 1, а стратегията му бе перфектна – справи се и кара като ветеран, даваше бързи времена в точните моменти.

– Вие постигнахте успех в F1 много млад. Какво според вас се върти в главата на Серхио в момента? И мечтае ли си за Ферари?

– Според мен върши нещата едно по едно, като дава най-доброто от себе си във всеки един момент от сезона. Последното състезание показа, че е много фокусиран и не бих казал, мечтае, а че живее в настоящето.