Начало Автомобили Фолксваген Поло мk V представен официално в Женева

Фолксваген Поло мk V представен официално в Женева

288
0

Новото, значително подобрено пето поколение на Фолксваген Поло, вече е факт. Колата бе представена на официална церемония на автосалона в Женева днес. Чрез своите ревизирани динамика, стил и ефикасност, новото Поло има амбициите да постави нов стандарт в класа си.

Дизайнерският екип, оглавяван от шефа на дизайнерския отдел на Фолксваген ГрупВалтер де Силва, е създал автомобила, следвайки дирекциите, поети преди това от Голф 6 и новото Широко. Чистите и непретрупани линии подсилват излъчването за солидност, докато гладките предни светлини и хоризонталната решетка леко заблуждават относно размерите на модела.

Да, Поло е пораснал. Моделът е дълъг 3952 мм, което е само с 36 мм повече от предходния модел. Ширината му е 1682 мм или с 32 мм повече от преди. Тези минимални разлики обаче са достатъчни, за да се почувства по-голямото пространство в автомобила, както за пътниците, така и за багажа. Минималният размер на багажника е 280 литра, като при различните конфигурации, обемът може да достигне 952 литра.

Всички модели ще се предлагат с 4 въздушни възглавници, както и със системите ABS, ESP и ISOFIX.

Внимането към детайла при този модел е по-сериозно от всякога. Пластмасите, използвани за таблото, са доста по-качествени и добре изглеждащи, като освен това в интериора се забелязват и доста алуминиеви елементи. Kато опция за модела се предлагат трилъчев мултифункционален волан, връзка с МР3, както и навигационна система RNS 310.

Богата гама от двигатели ще бъде на разположение на клиентите още със стартирането на колата. Два от тях са изцяло нови – единият е 1.2-литров TSI с турбокомпресор, а другият е 1.6-литров TDI комън-рейл. Всички двигатели ще могат да се комбинират с 5- или 6-степенни механични скоростни кутии, както и с 7-степенната DSG трансмисия на VW, която ще се предлага за първи път при Поло.

Още една стъпка напред за новия модел в сравнение с предшественика му е присъствието в гамата двигатели на не един, а два агрегата от серията BlueMotion. Първият от тях – 1.6-литровият TDI BlueMotion с 90 к.с. ще може да бъде поръчан съвсем скоро след пускането на модела в продажба, а през 2010-та ще бъде изкаран и вторият – 1.2 литров комън-рейл дизел с 75 к.с.

Производството на новия Фолксваген Поло стартира през лятото, като първите доставки се очакват през месец октомври.