Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 FOM обмисля създаването на нов регионален шампионат в Америка

FOM обмисля създаването на нов регионален шампионат в Америка

49
0
GP2,падок

Formula One Management (FOM) обмисля създаването на нов шампионат в Америка, който да помогне за популяризирането на Формула 1.

ESPN разкри, че според документи на компанията се дискутират усилено варианти за създаването на регионални серии в САЩ, Канада и Бразилия по подобие на съществуващите в Европа GP2 и GP3 – тоест такива, които да служат като стъпало към Гран при и за това F1 да стане по-позната на феновете.

Ако информация бъде потвърдена, то това ще означава отваряне на спорта към изключително сериозния американски пазар и съответно възможности за работа с компании отвъд Океана.

Идеята на подобен проект е да се постигне популярност на Формула 1, която да е съпоставима с тази на НАСКАР и Индианополис 500. Тя излиза на бял свят броени дни преди първото състезание в САЩ, където стартове от F1 няма от години. Втората надпревара (планирана да се проведе в Ню Джърси) няма да се осъществи догодина, а през 2014-та. Остават кръговете в Канада (на пистата Жил Вилньов) и в Бразилия (на Интерлагос), но те не са достатъчни за качване на интереса.

GP2 и GP3, по чието подобие се обмисля създаването на нови шампионати, са наричани feeder series – буквално „захранващи серии”. GP2 бяха създадени през 2005 г., а FOM пое контрола върху тях през 2007 г. През 2010-та бе основана и по-малката категория GP3. Комбинираният им приход към компанията е 44,8 млн. долара – 2,9% от общите приходи за година.

В момента във Формула 1 няма пилоти от САЩ, въпреки че Конър Дейли и Александър Роси се водят като тест/резервни състезатели на Форс Индия и Катерам. Присъствието на южноамериканци е по-осезаемо – в лицата на Пастор Малдонадо (Венецуела) и бразилците Фелипе Маса и Бруно Сена. Серхио Перес е мексиканец и се смята, че това ще помогне сега за състезанието в Остин. Единственият американец в GP2 пък бе Джейк Розенцвайг.