Начало Автомобилни новини Ford Explorer с награда Red Dot за продуктов дизайн

Ford Explorer с награда Red Dot за продуктов дизайн

Ford Explorer с награда Red Dot

Новият електрически Ford Explorer спечели престижна награда Red Dot в категорията „Продуктов дизайн“. Международното жури отличи дръзкия външен дизайн на Explorer и изтънчения му интериор.

През юни тази година заводът на Ford в Кьолн започна масово производство на новия електрически Explorer, предназначен за европейския пазар. Наградата идва в момент, когато новият модел набира скорост на европейските пазари. Автомобилите вече са налични в дилърските центрове за тестови шофирания и доставки.

Red Dot е награда, която се връчва в един от най-известните и най-престижни конкурси за дизайн в света. Професори, дизайнери, журналисти и други експерти от 24 държави са поканени да участват в журито. Всеки член оценява независимо всеки продукт въз основа на многобройни критерии, включително ниво на иновации, функционалност, ергономичност, издръжливост и екологична съвместимост. Това е третото отличие Red Dot на Ford. През 2009 г. Ford Fiesta спечели в категорията „Продуктов дизайн“. Аудиосистемата B&O на Mustang Mach-E беше отличена през 2021 г. в категорията „Автомобилна аудиосистема“ .

„Ford Explorer впечатлява отвън със своя отличителен SUV дизайн и отвътре с висококачествено техническо оборудване.“

Изявление на журито, Конкурс Red Dot

„Заложихме на обран дизайн с впечатляващи графични елементи. Той възприема и интерпретира дизайнерските елементи на емблематичния американски Ford Explorer. Моделът съчетава модерна, изчистена естетика с безпрецедентна функционалност.“

Мурат Гюлер, главен дизайнер, Пътнически автомобили, Ford of Europe

 

Електрическият Explorer интерпретира по нов начин облика и излъчването на емблематичната SUV серия на Ford

Внушителният външен вид и независим дух подсказват американското наследство на офроуд легендата. Същевременно неговите плавни, футуристични и атлетични линии следват принципите на аеродинамичната ефективност. Черните А-колони създават ефект на реещ се над купето покрив. Това извиква асоциация за козирка, което подчертава свързаната с начина на живот привлекателност на кросоувъра. Отличителна линейна графика, хармонично интегрирана в стъклото, характеризира забележителния дизайн на С-колоните. Отзад външният вид на Explorer се възползва от компактни, динамични пропорции. В съчетание с тесните задни стъкла те изтъкват широчината на автомобила, а вертикално оформените задни светлини подчертават характера на SUV.

Гостоприемният интериор създава спортна атмосфера благодарение на обгръщащия кокпит. Той хармонично интегрира арматурното табло в панелите на вратите, сякаш са едно цяло.   Минималистичната естетика намира израз в изключително тънки вентилационни отвори и форма на високоговорителя, напомняща за саундбар.