Начало Автомобилни новини Ford представя модела KUGA във Франкфурт

Ford представя модела KUGA във Франкфурт

144
0

Ford разкрива първите детайли за новия си кросоувър – Kuga, преди автомобилното изложение във Франкфурт 2007 г. На него моделът ще бъде официално показан непосредствено преди стартирането на производството му през 2008 г. На автосалона Kuga ще застане редом до новия концептуален Ford Verve и други продукти на марката, които ще бъдат запазени в тайна до първия пресден на изложението – 11 септември.
• Стилният кросоувър Ford Kuga ще бъде показан на автосалона във Франкфурт в почти производствения си вид. Продажбите му ще стартират в началото на 2008 г.
• Представеният кросоувър е в предпроизводствен вариант. Продажбите му ще стартират в началото на 2008 г.
Ford Kuga е вдъхновен от концептуалния iosis X, показан за първи път на автосалона в Париж през 2006 г.
• Моделът е най-осъвременената форма на „кинетичния” дизайн на Ford.
• Динамиката на Ford Kuga и off-road възможностите му допълват индивидуалния му характер.
• Автомобилът се предлага с „интелигентна” система на задвижване както на предните, така и на четирите колела.
• Под капака му е доказалият се 2,0-литров Duratorq TDCi, 136 к.с. дизелов двигател на Ford.
• Kuga е първият кросоувър, проектиран и разработен изцяло от Ford-Европа.
• Дом на автомобила ще е заводът на компанията в Саарлуис, Германия.

Продуктовото портфолио на Ford-Европа отново е разширено – този път в различна насока. Новият Ford Kuga е приключенски 4х4 кросоувър, комбиниращ стил с технологии и обещаващ запомнящи се динамика на пътя и off-road възможности.
Продажбите на Ford Kuga в Европа ще започнат през първото шестмесечие на 2008 г. „Когато представихме концептуалния iosis X на автосалона в Париж през 2006 г., обещахме, че след по-малко от две години ще навлезем в този сегмент с изцяло нова вътрешна за Ford разработка. С Ford Kuga спазваме това обещание” – каза Джон Флеминг, президент и изпълнителен директор на Ford-Европа.
„Основната ни стратегия е да поддържаме доходността на бизнеса ни чрез представянето на нови, отличаващи се продукти, като Ford Kuga, който ще привлече още клиенти към марката. S-MAX ни доказа, че има търсене на универсални автомобили – еднакво добри за работа, забавление и за превоз на цялото семейство, привличащи и с достойнствата си в управлението” – допълни Стивън Одел, вицепрезидент по маркетинг, продажби и услуги към Ford-Европа.
Безпогрешен Ford
Провокация при разработването на Kuga беше съчетаването на признатото пътно поведение на Ford със значителните off-road способности.
По тази причина Ford Kuga ще се предлага с интелигентна система за задвижване на четирите колела с динамика от почти спортна класа. Фактът, че Kuga ще е наличен и само с предно предаване, допълнително подсилва „кросоувър” концепцията на автомобила. Двигател на модела е високоефективният дизелов 2,0-литров Duratorq TDCi, 136 к.с. common-rail, комбиниран с шестстепенна автоматична трансмисия Durashift. По-подробни негови характеристики ще бъдат оповестени преди пускането на Kuga на пазара в началото на 2008 г.
Дизайнът на Kuga – „различен от тълпата”
„Новият ни „кинетичен” стил е много гъвкав и внася „емоция” във вида на всички наши автомобили. При iosis X той беше адаптиран към C-кросоувърите. Всички характерни дизайнерски елементи на концепта ще откриете и в производствения модел. Ford Kuga е индивидуално допълнение към портфолиото на Ford и е крачка напред за марката” – обясни Мартин Смит, директор на дизайна към Ford-Европа.
Kuga почти изцяло следва пропорциите и основните динамични форми на концептуалния iosis X. Връзката между тях е дори по-подчертана чрез уникалното „Ice White” покритие на каросерията и дръзките арки на калниците, под които „надничат” същите алуминиеви джанти като на първообраза. Тях клиентите могат да изберат в 19-цолов вариант. Силата и атлетизмът във външността на Ford Kuga се свързват с динамичните линии и „мускулеста” стойка, трапецовидната предна грилена решетка, повдигащата се странична линия и изтеглените назад предни фарове.
При Ford Kuga купе линията на покрива на iosis X е адаптирана към леко по-високия силует на реалния модел, замислен да позволи комфортното пътуване на петима пътници.
Багажникът е достъпен през двукрила врата, която осигурява максимална широчина за товарене и разтоварване. „Кинетиката” в дизайна на задницата е стаена във високо разположените светлини и във вида на задното стъкло и броня, включила ауспуха в контурите на дифузьора.
Интериорът на Kuga – пространство и комфорт
Вътрешността на Ford Kuga е просторна благодарение и на големия панорамен стъклен покрив, наличен като опция за модела. „Изчистеното” и ергономично арматурно табло с основен набор от инструменти преминава в обемна централна конзола със значителен капацитет за багаж. Тези интериорни елементи са комфортно обкръжение за шофьора и пътника до него. Високото разположение на седалките и конструирането на вратите дава максимално простор пред погледа и допринася за „лекото” и „въздушно” усещане в купето. Позицията на водача е съобразена за оптимална видимост към пътя и обкръжението.
Материалите в интериора на Kuga също препращат към iosis X. Изработката им е изкусна, а висококачествената кожа е подчертана от ярките оранжеви кантове. Акцент в интериора „Ebony” (абанос) е пиано бялото покритие на централната конзола и някои от елементите на вратите – също идея, пренесана от концепта. Всичко това е израз на намерението на Ford да даде възможност на клиентите си да персонализират по свой вкус вътрешното пространство на Kuga.
Технологична особеност на Kuga е Blaupunkt навигационната система, включваща 7-инчов цветен дисплей, показващ картина дори от разположена на вратата на багажника камера. Тази новост улеснява маневрирането на заден ходзи ще бъде представена с производствения вариант на Kuga.
„Развълнувани сме от Kuga и вярваме, че невероятният му вид, компактни външни размери, превъзходно пътно поведение, просторен и висококачествен интериор и богати off-road заложби ще го отличат от тълпата. Нямаме търпение да го видим на пътя, а и на места, където няма такъв” – обобщи Флеминг.