Начало Дакар Форд представи автомобила, с който ще атакува рали Дакар 2025

Форд представи автомобила, с който ще атакува рали Дакар 2025

682
0
Форд Raptor T1+
снимка, Форд

Форд представи новия автомобил, с който ще атакува рали Дакар 2025. Той носи името Raptor T1+ и е разработен заедно с М-Спорт. Целта на Форд е да се бори за победата в следващото издание на престижната рали рейд надпревара заедно с Карлос Сайнц-старши и Нани Рома.

Днес Форд вдигна покривалото на автомобила Raptor T1+. Това се случва няколко месеца дебюта му на рали Дакар през януари 2025 г. Американският производител показа публично автомобила за първи път  на Фестивала на скоростта в Гудууд. Форд се подготвя за подготвя за заводска програма в световния рали-рейд шампионат (W2RC) през следващата година заедно с тима на М-Спорт. Двете страни си партнират вече повече от две десетилетия в WRC

Форд разкри, че Raptor T1+ ще тежи минимум 2 010 кг и ще има широчина от 2 300 мм. Автомобилът ще разполага с алуминиеви джанти с размери 8.5 на 17 цола и 37-цолови гуми, като ще предлага ход на колелата до 350 мм. Мощността ще се осигурява от 5.0-литров V8 двигател на базата на модела Койот. Той ще бъде съчетан със система за масло със суха помпа и тунингована изпускателна система.

Догодина Форд ще разчита на Карлос Сайнц-старши и Нани Рома. Двамата са многократни победители в рали Дакар при автомобилите. Тази година Сайнц стана победител в състезанието с електрическия автомобил на Ауди. Испанецът обаче трябваше да намери друг производител, ако искаше да защитава успеха си. Причината за това беше свързана с оттеглянето на Ауди от Дакар и рали рейд състезанията като цяло.

Рома спечели рали Дакар с автомобила на Мини през 2014 г. Миналата година той участва с друг модел на Форд. Целта на американският производител беше да събере повече информация за състезанието и да създаде база за конструирането на настоящия автомобил. Очаква се скоро да бъде обявен пълния пилотски състав на Форд за рали Дакар 2025.

Вече няколко месеца Форд прави множество частни тестове на модела Raptor T1+. Според информацията, автомобилът вече е навъртял 10 000 км на различни терени. Новата машина на Форд ще дебютира на състезанието Baja Hungary в периода 8-10 август. После тя ще се включи в последния кръг от сезон 2024 в W2RC рали Мароко. Състезанието в африканската държава ще бъде един своеобразен тест преди дебюта в рали Дакар на 4 януари 2025 г.

„Участието в такова предизвикателно състезание като Дакар е трудна задача за всички във Форд Пърформанс. Ние обаче никога не сме се отказвали от предизвикателства“, сподели Марк Ръшбрук.

„За да приемем това предизвикателство, си партнираме с най-добрите в света като М-Спорт и Ред Бул. Мисля, че това показва колко сериозно приемаме този проект. Ford Raptor T1+ е залог за нашата глобална офроуд визия . Искаме да се справим с най-добрите и да се докажем на най-трудните места на земята. Уроците, които научаваме от Raptor T1+, заедно със състезанията със серийни пикапи в Baja 1000 и Finke Desert Race, ще ни помогнат да направим автомобилите Raptor още по-добри за нашите клиенти“, добави глобалният директор на Форд Пърформанс Моторспорт.

„Това е възможност, която се случва веднъж в живота – да подкрепим Форд в пътуването им до Дакар с този нов Ford Raptor T1+ ще бъде невероятно приключение“, каза Матю Уилсън.

„Вече изминахме 10 000 километра (6 213 мили) на тестове в някои от най-суровите условия, които можехме да намерим. Затова се чувстваме готови да приемем това върховно предизвикателство, започващо в Баха Унгария следващия месец“, добави директорът на М-Спорт.