Начало Formula E News Формула Е планира да посети Токио през 2024 г.

Формула Е планира да посети Токио през 2024 г.

208
0
Формула Е 2022
снимка, Формула Е

Формула Е планира да посети Токио през 2024 г. Наскоро ръководството на шампионата сключи предварителен договор за провеждане на състезание в японската столица.

Главният изпълнителен директор на изцяло електрическия шампионат Джейми Райгъл подписа Меморандум за разбирателство с губернатора на Токио Юрико Коике. Това се случи в сградата на правителството на Токио. Меморандумът проправя пътя за провеждане на състезание в японската столица през пролетта на 2024 г.

Миналия месец Коике обяви, че Токио проучва възможността за въвеждане на състезание от Формула Е. Бъдещата надпревара е част от усилията за насърчаване на използването на превозни средства с нулеви емисии в японската столица.

Специално трасе ще бъде разположено около изложбения център Tokyo Big Sight. Той е разположен на брега на Токийския залив в квартал Ариаке на област Кото и е далеч от гъстонаселения център на града.

„Правителството на столицата на Япония ще окаже пълно съдействие, за да гарантира, че състезанието в Токио ще може да се проведе през пролетта на 2024 г. Събитието ще бъде промотирано от Formula E Operations“, сподели Коике.

„Бихме искали да използваме водещата в света категория за електрически състезания като стимул за насърчаване на въвеждането на превозни средства с нулеви емисии както и за постигане на целта ни за Токио да бъде с нулеви емисии. Наистина очакваме с нетърпение първата в историята надпревара в Япония.“

Според Райгъл, точната дата на първото издание на еПри на Токио ще бъде определена през следващото лято. Той добави че Формула Е гледа на него като на дългосрочен проект.

„Споразумението е многогодишно. Ние гледаме на него като на дългосрочен проект. Работим с предположението за 20 000 зрители през първата година. Честно казано не се интересуваме от това колко приходи ще бъдат генерирани от първото събитие през 2024 г.“

„Токио е град, в който винаги сме искали да се състезаваме, така че първо трябва да направим инвестицията. Все още сме млада категория. Наред със състезанието трябва да организираме разнообразни събития, за да привлечем интереса на хората и да ги убедим да дойдат.“

„Тъй като обмисляме в каква посока да вървим в бъдеще с електрическите превозни средства, смятам, че провеждането на старт в Токио ще е една от най-добрите реклами за шампионата“, добави Райгъл.

Формула Е отдавна иска да проведе състезания в Япония. Първоначално Йокохама бе посочен като потенциален домакин на събитието. От друга страна, строгите полицейски закони в страната винаги са били посочвани като основна пречка за осъществяването на подобно събитие.

В началото на тази година най-накрая е бил постигнат напредък в тази област. Причината за това е Сакон Ямамото. Бившият пилот от F1 и Формула Е беше избран за член на Камарата на представителите на Япония на общите избори миналата година. Японецът оглави група в управляващата Либерално-демократическа партия, чиято цел е да прокара законопроект, който да направи възможни уличните състезания.