Начало Formula E News Формула Е публикува финалната версия на календара за сезон 2022-23

Формула Е публикува финалната версия на календара за сезон 2022-23

495
0
Формула Е 2022
снимка, Формула Е

Формула Е публикува финалната версия на календара за сезон 2022-23. Той ще включва 16 старта, които ще се проведат в Европа, Азия, Африка, Севера и Южна Америка. Последната добавка към графика на световния шампионат с електрически едноместни болиди е Портланд. Градът в щата Орегон заменя надпреварата в квартала на Ню Йорк Бруклин.

Това е общо трета промяна в календара на Формула Е за сезон 2022-23. Първоначалната версия на графика на електрическия шампионат бе публикувана в края на юни и включваше новите стартове в Хайдерабад и Сао Пауло, както и тези в Сеул.

Няколко месеца по-късно Формула Е актуализира в графика си. Този път промените включваха състезание в Кейптаун, добавяне на още един старт в Берлин, както и отмяна на тези в Сеул. Причината за отсъствието на столицата на Южна Корея е ремонтните дейности в Олимпийския стадион.

Вчера Формула Е публикува окончателния календар за предстоящата кампания след одобрение на Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА. Той включва и дебюта на надпреварата в Портланд, Орегон.

По този начин електрическият шампионат отново ще посети Съединените щати. Страната от Северна Америка редовно е част от графика на ABB FIA Formula E, с изключение на 2020 г. През годините световният шампионат на ФИА е посещавал Маями, Лонг Бийч и Ню Йорк.

В момента няма как да се проведе състезание на трасето в Бруклин заради ремонта на круизния терминал „Ред Хук“. От Формула Е са обмисляли да измислят варианти, които да гарантират, че САЩ ще остане в календара. Една от опциите е била уличната писта в Сейнт Питърсбърг, Флорида.

„Развълнувани сме да обявим, че през юни 2023 г. за първи път ще доведем в Портланд водещия световен шампионат по електрически моторни спортове. В града има голяма и страстна фенска маса за професионален спорт, както и силни екологични качества. Това превръща Портланд в идеален домакин на световния шампионат ABB FIA Formula E“, сподели главният изпълнителен директор на Формула Е Алберто Лонго.

„САЩ остава изключително важен пазар за Формула Е. Радваме се, че можем да запазим това важно присъствие и да привлечем нова аудитория на изцяло електрическите серии в северозападния регион на Тихия океан.“