Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФОТА предлага радикални мерки

ФОТА предлага радикални мерки

40
0

Шефовете на тимове ще представят пред Световния съвет на ФИА по моторните спортове пакет от мерки за радикално намаляване на разходите. До голяма степен това е в резултат на заплахата за внедряването на стандартните двигатели.

След като отборите заседаваха, бе решено за 2011 година да се представи нов по-евтин двигател, както и изпълняване на допълнителни мерки за намаляване на разходите през следващите две години.

Една от тях вероятно е редуциране на настоящите 30 000 километра за тестове поне наполовина.

„ФОТА се срещна днес в Лондон, за да намери решение за комерсиалните предизвикателства, пред които е изправена Формула 1” – пише в съобщението. „Всички отбори вече се съгласиха за мерки, които значително ще редуцират разходите през 2009 година.”

„По време на днешната среща отборите се споразумяха около допълнителни мерки за намаляване разходите за 2009 и 2010 година, както и около допълнителни инициативи за подобряване на шоуто.”

„Освен това отборите се съгласиха да бъде представен нов нискобюджетен двигател през 2011 година.”

ФИА бе поискала от отборите да излязат с конкретни предложения за намаляване на разходите в спорта, след като президентът на ФИА, Макс Мозли, предупреди, че в момента Формула 1 е малко нестабилна.

Предполага се, че новият двигател, за който става дума, е базиран на 1.8-литров турбо агрегат с KERS, който харчи до 30 % по-малко гориво. Идеята за квалификацията пък е всички пилоти да бъдат на пистата по едно и също време и с едно и също количество гориво, като най-бавният пилот ще бъде елиминиран след всяка обиколка.