Начало Други Фрага: Тази година имах толкова лош късмет

Фрага: Тази година имах толкова лош късмет

172
0
Фелипе Фрага, Ферари
Фелипе Фрага, снимка Ферари

Фелипе Фрага коментира първия си сезон в DTM. Бразилският състезател доказа, че е способен да се бори за победи и полпозишъни в германския автомобилен шампионат. Макар да записа едно първо място, Фрага смята, че много пъти е бил спохождан от лош късмет.

Бразилският състезател направи дебюта си в DTM през сезон 2022 на мястото на Лиам Лоусън. Вицешампионът за 2021 г. реши да се фокусира изцяло върху Формула 2. Затова от Ред Бул решиха да наемат Фрага. 27-годишният състезател караше Ферари 488 GT3 Evo, подготвено от AF Corse, като негов съотборник бе Ник Касиди.

Въпреки ограничените предсезонни тестове, Фрага се нуждаеше само от две състезания, за да се качи на подиума. Пилотът на Ред Бул AF Corse Ферари като завърши на втора позиция в състезание №2 на пистата в Портимао. После спечели втория старт в Норисринг след потегляне от полпозишън.

Първата година на бразилеца в DTM обаче бе белязана от множество отпадания. Фрага записа серия от пет поредни оттегляния, което го отдалечи от борбата за титлата. 27-годишният пилот завърши само 7 от общо 16 старта за изминалата кампания в DTM.

Фрага може да бъде доволен от представянето си в DTM въпреки всички проблеми през сезона. В крайна сметка той завърши на 16-та позиция в крайното класиране с актив от 60 точки. Междувременно съотборникът му Ник Касиди завърши три позиции по-напред с актив от 64 точки. Новозеландецът пропусна кръговете в Портимао и Норисринг заради ангажиментите си във Формула Е.

„Мисля, че представянето беше добро. Ако погледнете квалификациите и резултатите ни, много, много пъти съм бил в челната петица. Това е доста добре като новак и показва, че сме способни да постигнем добри резултати“, сподели Фрага.

„Успях да спечеля състезание още в първия си сезон, както да се класирам на полпозишън. Честно казано това изобщо не е лошо.“

„Тази година имах наистина лош късмет. Трябва да направим подрбоен анализ, за да видим кои [инциденти] можех да избегна и кои не. За мен това е малко болезнено, защото започнах сезона не толкова уверено, но въпреки това в Портимао веднага бях много бърз.“

„Тогава създадох много очаквания, което не беше добре, защото страдах много през годината с лоши катастрофи, запалилия се автомобил на Лаузицринг и много, много други неща. Всъщност ми е омръзнало да слушам този така наречен „късмет.“

Фрага бе замесен в редица инциденти. Първо той спука гума след рестарта на състезание №1 в Португалия. После бе се удари с Лукас Ауер (Мерцедес) в Имола, а в първия старт на Норисринг бе ударен от Естебан Мут (БМВ).

Най-трудният за приемане инцидент на Фрага бе в Нюрбургирнг. Тогава той водеше битка с Мирко Бортолоти, по време на която последва контакт и отпадане на бразилец. Бортолоти пък получи наказание потегляне с 5 позиции по-назад в следващото състезание.

Пилотът на Ред Бул AF Corse Ферари вярва, че е можел да се бори за титлата в DTM ако не са били всички тези инциденти с други автомобили.

Със сигурност. Ако вземете два резултата, мога да бъда там“, заяви Фрага.

„Само катастрофите на Имола и Нюрбиргринг щяха лесно да ми донесат 50 точки. [Но] не обичам да казвам, че бих могъл или бих искал.“

Фрага каза, че успехът му в DTM е бил приет положително от Ред Бул. Той е сигурен, че компанията за енергийни напитки го е подкрепила и по време на трудния му период в DTM.

„Беше добре. Трябва наистина да съм благодарен на Ред Бул за това, защото в един момент дори аз се съмнявах в себе си заради този лош късмет. Понякога се опитвам да открия какво се е случило, дори и при нещо, което не съм могъл да избегна. Но те бяха много, много мили с мен.“

„Никога не са ми оказвали натиск и винаги са ме подкрепяли много добре с всички тези лоши резултати. Мисля, че те наистина вярват в способността ми да се справям добре. Това прави живота ми по-спокоен и ме мотивира да се опитвам да се представям по-добре“, завърши Фелипе Фрага.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Felipe Fraga (@ffraga74)