Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Франк Монтани – между F1, кайт сърфинга и още нещо…

Франк Монтани – между F1, кайт сърфинга и още нещо…

108
0

Когато приятелка, пребиваваща в Барселона, ми звънна и с приповдигнато настроение заразказва за някакъв фризьорски салон, който открила наскоро, не се заинтригувах много. След няколко изречения обаче спомена име, което ме накара да заслушам по-внимателно. Веднага се запитах – може ли да е просто съвпадение на имена? Или наистина онзи Франк Монтани, за който си мислех, се занимаваше и с неща много по-различни от моторните спортове?

Поразрових се и излезе вярно! Преди около две години настоящият тест пилот на Тойота, заедно със съдружник купил фризьорски салон.

Оказа се, че мястото има повече от едно предназначение.

Истина е, че там се предлагат най-добрите прически в Барселона. Същевременно салонът е арена и за представене на последните тенденции в областта на модата, произведения на изкуството, фотографии и музикални парчета на млади таланти.

„Фюжън” се намира близо до световно известната катедрала „Съграда Фамилия” на Антонио Гауди. Четвъртък вечер е времето за специално тематично парти. На него гостите могат да пробват дрехи – последен писък на модната индустрия, докато се забавляват под звуците на иновационни музикантски хрумвания. Монтани идва на мястото винаги, когато е свободен и не обича да говори за Формула 1.

Името идва от стила на самото място – от съчетаването на толкова различни неща наведнъж. – обяснява Франк Монтани – Не знам много за фризирането, но обожавам музиката и дрехите. Освен това се опитваме да помогнем на млади дизайнери и хора на изкуството в Барселона. Опитваме се да смесваме каквото си поискаме – няма правила. Така че правим фотографски изложби, излагаме картини, дрехи, каквото си пожелаем. В началото беше само фризьорски салон, но после добавихме малко произведения на изкуството и снимки. Сега правим различни изложби на дрехи на международни дизайнери, понякога на слънчеви очила, но след три месеца може би ще го променим отново – зависи от ситуацията.

И като сме започнали да говорим за странни неща в живота на пилота, който още е в сянка, но вероятно скоро ще излезе от нея, към този параграф може да се причисли и новата страст на французина – кайт сърфингът.

Съвсем наскоро открих кайт сърфинга и мисля, че ще прекарам по-голямата част от лятото си, упражнявайки този спорт, защото е наистина страхотен. Това е нов спорт, а аз съм като малко момче и харесвам забавления от този род, където можеш да почувстваш мощта на машината.

А докато се рее свободно из облаците или пък пътувайки на някъде, французинът обожава да слуша музика. Винаги носи със себе си плеър, от който може да доловите съвсем отчетливо любимите му електронни парчета.

Част от хобитата си Монтани споделя и със свойте родители.

Често кара с баща си бъги през пясъчни дюни на южния бряг на Франция или двамата порят вълните с джетове. Няма нищо чудно в този факт след като Жан Монтани, който сега е на 55 години, е собственик на фирма, даваща под наем джетове и бъгита. Той е човекът, който подклажда страстта на Франк към бързите скорости чрез собствените си преживявания по време на ралита.

Бях три или четири годишен, когато баща ми се състезаваше. Бях твърде малък да му помагам, но през цялото време ходех с майка ми. Тя се грижеше за мен и за екипа. Те основно бяха приятели на татко, които ходеха на ралита с него.

Сега, обръщайки се назад и правейки равносметка за избора си на професия, Франк определено е на мнение, че основна роля в това са изиграли преживяванията от детството му и средата, в която е израснал:

Мисля, че всичко това идва от семейството ми. Баща ми наистина бе луд по моторните спортове. Той се занимаваше с ралита, а майка ми следеше всичко, в което той караше. Аз нямах избор! Татко продаваше коли и също така се състезаваше в аматьорски ралита. Справяше се добре, състезаваше се добре, а аз бях неотлъчно до него. Като малък винаги се навъртах в гаража около гумите, горивото и целия екип.

Въпреки това родителите на Монтани не са се месили в избора му на професия. Решението да се заеме с моторен спорт е изцяло негово. Майка му и баща му обаче го подкрепят, когато поема по нелекия път на автомобилен състезател. Пак те са до него в най-лошата година от живота му – 1996. Тогава той кара във Формула Рено, но претърпява ужасяващ инцидент. Това става на трасето в Льо Ман точно когато е претендент за титлата. Опитвайки се да вземе водачеството в състезанието, Монтани се качва върху задната гума на съотборника си. Той е негов опонент и не се поколебава да намали по-рано, опитвайки се да сплаши Франк. В началото всичко изглежда толкова безобидно. Колата на французина обаче излита във въздуха и се блъсва в предпазната стена. Рекушира и се озовава обратно на пистата, където е ударена сериозно от още няколко други пилоти. Сериозните охлузвания са най-малкия проблем на Монтани в този момент. В списъка на фрактурите влизат двата му счупени глезена, пета, скъсано сухожилие. Прогнозата на доктор Жерар Сайан, световно известен ортопед (помогнал дори на Роналдо!) е:

Може би един ден Франк отново ще може да ходи!

Доста обнадеждаващо нали?…

Въпреки това французинът се изправя на крака. Връща се на пистата дори по-силен и по-решителен от преди. В резултат завършва шампионата шести с две победи през сезона и то след като отсъства през половината от времето.

След още серия препятстви, спадове и възходи в спортната си кариера, през 2003 г. Монтани все пак се добира до заветната си цел – Формула 1. Става тест пилот в екипа на Рено. И е благодарен на родителите си за изключителното им отношение спрямо него:

Когато имаш добри родители те не ти се налагат твърде много, уважават направения от теб избор. Също така обаче те направляват при взимането на твоето решение. Те не взимат решенията вместо теб, просто създават предпоставки, за да решиш ти самият, а това не е лесно, когато си дете. Те са винаги там, но някъде на по-заден план. В случай, че направя грешка или погрешна стъпка ще са там, за да ме подкрепят или да променят нещата, което наистина е добре.

Франк определено е пристрастен към всички видове спорт, за чието практикуване е нужен двигател. Картингът е негова стара любов. А що се отнася до уличните спортове като карането на bmx и скейтборд, французинът признава, че по често е зрител, но наистина има респект към тези, които го практикуват. Той е убеден, че страничните дейности, с които се занимава, могат да са само от полза за представянето му на пистата. Мотокросът е една от тях.

Със сигурност е много полезно за състезанията. – споделя тест пилотът на Тойота – Добре е за рефлексите ми, защото повърхността не е стабилна, винаги нещо се мести. Навсякъде има скали и пясък, Добре е от гледна точка на времето за реакция, рефлексите и издръжливостта.

Друга запазена черта на французина е любопитството му към характерите на различните народи по света и тяхната култура. Може би поради тази причина домът му е в Швейцария, бизнесът му в Испания, а пътуването е една от най-приятните за него специфики на професията – пилот във Формула 1. Истината е, че така обаче на Монтани рядко му остава време да се прибере в родна Франция:

Харесва ми да се връщам във Франция понеже никога не съм там. Може би прекарвам 10 или 15 дни на година в родината си. Винаги съм доволен да се върна и да видя някои от приятелите си.

В такъв случай е напълно обеснима носталгията му по пистата Маникур, която най-вероятно за последен път домакинства Гран при на Франция:

Харесвам трасето. Маникур е една от няколкото писти, където има много бързи шикани, спускания, изкачвания, дълги и бързи завои. Скоростта на болида през завойте на тази писта може да се почувства. – споделя Франк и продължава – Може би защото също е във Франция, но аз я харесвам. Свикнал съм да карам там и също така съм свикнал да печеле там доста! Знам, че не е най-популярното място. Повечето хора казват, че не я харесват, но предполагам, че не е заради самата писта, а поради всичко наоколо – хотелите, достъпът до трасето и удобствата. Разбирам ги, но трасето само за себе си, ако говорим само за каране, е интересно.

Независимо от всички трудности, спънки, пречки и какво ли още не Монтани е оптимист:

Щастлив съм от живота си такъв какъвто е. Не искам да го променям. Засега съм доволен от това, което имам. Карам една от най-красивите коли в света. Трябва да осъзнавате, че има само 25 или малко повече човека на земята, които могат да вършат тази работа. Благодарен съм за това!