Начало Автомобили Френското правителство купува акции от Валео

Френското правителство купува акции от Валео

41
0

Фондът за стратегичско инвестиране на френското правителство (FSI) обяви днес, че е придобил малък пакет от акции в автомобилния доставчик Валео.

FSI съобщи, че позицията на Валео е „стратегическа” и през предстоящите месеци и години автомобилната индустрия ще посрещне „значителен растеж”.

Валео беше засегната от намаляването на продажбите, тъй като автомобилните производители бяха принудени да намалят или да спрат производството си поради липсата на кредити.

По-рано този месец доставчикът съобщи за по-голяма от очакваната годишна загуба и 9% спад на продажбите. Изпълнителният директор на Валео, Тиери Морен, каза, че не вижда изход от кризата, която удари автомобилния бизнес, преди 2011-та година.

FSI каза, че неговото решение да купи дял от Валео ще „допринесе за стабилизацията и затвърдяването” на дяла на доставчика и да спомогне за преодоляване на кризата.

Фондът има за цел да защитава и подкрепя френските фирми в стратегически сектори. Президентът на Франция Никола Саркози създаде фонда през декември.

Холдингът на FSI с неговия акционер Caisse des Depots контролират 8,33% от капитала на Валео и 10,55% от правото му на глас. Реално Caisse des Depots вече притежва 5,99% от Валео.

Инвестиционният фонд Пардюс, който притежава 20% от Валео, няма коментар по случая за момента.