Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: С Лотус сме страхотна комбинация, щеше да е грешно да напусна...

Грожан: С Лотус сме страхотна комбинация, щеше да е грешно да напусна в тежък момент

45
0

Ромейн Грожан коментира оставането си в Лотус за още един сезон, което бе официално потвърдено вчера.

– Какво е усещането най-после да обявиш плановете си за 2015 г.?

– Изчакахме известно време преди официалното съобщение, така че е чудесно най-после да потвърдим, че оставам с тима и догодина. Пръстът ми стоеше на бутона за пускане на съобщение в Туитър доста дълго и дори може би имаше малък фалстарт! (Преди няколко дни пилотът пусна във Фейсбук страницата си изявление, че остава в Лотус – б.р.) За щастие в този случай няма наказание със спиране в питлейна)!

– Защо Лотус F1 Тийм?

– Смятам, че сме страхотна комбинация. Работим заедно от дълго време и със сигурност не ми се искаше да си тръгна след толкова труден сезон и недостатъчно добро представяне като през 2014 г., тъй като преди имахме някои невероятни моменти заедно. Усещането да се сбогувам в толкова сложен период щеше да е лошо, защото знам на какво са способни хората в Енстън. Моменти като настоящия или те правят по-силен, или те съсипват и съм сигурен, че отборът само ще си вземе поука от трудната година.

– Видяхме (и чухме!) известно разочарование у теб през 2014 г., но какво чувстваш, гледайки в бъдещето?

– Аз съм много доволен, щастлив и горд да съм част от Лотус F1 Тийм и следващия сезон и се вълнувам от перспективата да караме със задвижващи системи Мерцедес, които изглеждаха толкова силни тази година. Е23 би трябвало да е добра стъпка напред, проект, при който да надградим уроците, научени през настоящия сезон. Изкарах доста време във фабриката, работих с всички и връзките ми с отбора са много силни. Имахме и хубави, и не толкова добри моменти, но винаги сме оставали заедно, което прави бъдещите перспективи още по-атрактивни.

– Очакваш ли отборът да е по-силен догодина след тази нелека година?

– Лесно е да отговоря с да, но аз твърдо вярвам, че човек учи повече от трудностите, отколкото от леките ситуации. Екипът не само натрупа огромен опит, но според мен постигна и сериозен напредък. Преди две години вероятно щяхме да се справим със ситуацията по напълно различен начин, но успях да запазя спокойствие. Нямам търпение да се трудим и развиваме през зимата. Сега разполагаме с много по-ясна визия върху какво да се съсредоточим и какво да избягваме в проекта за Е23. Работим по него от доста време и нещата изглеждат положителни, така че наистина се надявам, когато се кача в болида за предсезонните тестове, наистина да усетя онова специално чувство, подсказващо, че идва добър сезон. Не казвам, че ще се върнем на нивото от 2013 г., когато бяхме в изключително добра форма спрямо бюджета, с който разполагахме. Лично аз се надявам да имаме възможност да предизвикаме пилотите в челото, да запишем няколко подиума и да се върнем в топ 5 при конструкторите. Искам пак да опитаме шампанското заедно с екипа!

– Колко труден бе сезонът за теб?

– Новини като тези (че оставам в отбора) ми помагат много да забравя трудните моменти. Разбира се, на пистата понякога не е леко и демонстрирам чувствата си по радиото, но тази година имаше доста разочарования. Но пък като се върнем в офиса на инженерите, сядаме и учим. Имаме много уроци, които можем да приложим на практика през 2015 г.

– Какъв контакт ще имаш с фабриката между двата сезона?

– Живея на около 45 минути от фабриката, така че често ще се отбивам, за да видя как вървят нещата, как прогресира развитието на автомобила. В който и момент да потрябвам на екипа, мога да отида веднага и да видим с какво съм в състояние да помогна, въпреки че някои от уменията ми не са в областта на производството на болиди за Формула 1!