Начало Картинг Федерацията по картинг покрива международните изисквания с най-иновативния спортен продукт на 2011

Федерацията по картинг покрива международните изисквания с най-иновативния спортен продукт на 2011

179
0
Karting GoPro1

Шестте кръга от националния шампионат по картинг тази година ще бъдат заснемани с камери GoPro, реши Българската федерация по картинг спорт. БФКС избра модела HD Hero2 на популярната марка видеотехника за надпреварите във всички шест класа на първенството – от Мини.бг (възраст 7-9 години, мощност 7 к.с.) до KZ2 (възраст над 16 години, мощност 50 к.с.). Състезанията ще се проведат в периода април – октомври на картинг писти Варна, Лаута в Пловдив и Хасково. Видеоматериалите от тях ще бъдат публикувани на сайта на федерацията.
Камерите се използват, за да се намали рискът от инциденти и да се регистрират неспортсменските постъпки на пистата. Те се монтират пред волана, на носа на машините, за да се заснеме всяко действие на пилота и неговата работа с педалите.
Тези мерки са особено важни с оглед спазване на изискванията на Федерацията по картинг (CIK-FIA) към Международната автомобилна асоциация. През последните години употребата на камери с цел повишаване на сигурността по време на състезания навлезна във всички европейски и световни картинг шампионати.
GoPro привлякоха вниманието на БФКС благодарение на качеството на образа, който съперничи на професионално заснетите видео материали. С пускането на пазара на новото поколение – модела GoPro HD Hero2, производителите дадоха на спортния свят практически неограничени възможности за висококачествени клипове. Страхотната картина, дори при слаба светлина, мощният процесор и 11-мегапикселов сензор направиха GoPro HD Hero2 истинският нов герой в света на видеозаснемането.
Специализираните магазини в САЩ я обявиха единодушно за най-иновативния продукт на 2011-та година. Наред със световната си премиера, камерата дойде и у нас с екстремно рали-шоу на писта Дракон в началото на ноември.
Предимството на GoPro e, че една малка сива кутийка с разнообразни аксесоари към нея и иновативни системи за закрепване на най-различни места, позволява рядко автентични и детайлни кадри. Това я прави любима в екстремните спортове, където заснемането на всеки детайл при висока скорост или под вода е истинско предизвикателство. През 2010 г., благодарение именно на такава камера,
телевизионните зрители по света имаха възможност да проследят спасяването на миньорите в Чили.