Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Барселона беше най-доброто състезание за отбора от началото на сезона

Гасли: Барселона беше най-доброто състезание за отбора от началото на сезона

291
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли финишира на девета позиция в Гран при на Испания. Французинът продължи положителната си серия и спечели точки за трети пореден старт. Според Гасли, надпреварата в Барселона е била най-добрата за отбора от началото на сезона.

Гасли направи много силно впечатление по време на миналия състезателен уикенд. Еднократният победител в F1 редовно влизаше в топ 10 по време на свободните тренировки. В квалификацията той влезе в Q3 и завърши седми. По този начин Гасли изпревари Серхио Перес, както и съперниците си от Астън Мартин, Хаас и Виза РБ.

Пилотът на Алпин се движеше на седма позиция в началото на борбата. После той загуби едно място от Оскар Пиастри. По всичко изглеждаше, че французинът ще финишира осми. В края на състезанието Гасли беше задминат от Серхио Перес и финишира девети. Така той добави още две точки към своя актив

„Барселона беше най-доброто състезание за отбора от началото на сезона. Бяхме в топ 10 и имахме добро темпо по време на цялата дистанция. В това отношение съм много доволен“, сподели Гасли.

„Имахме силна квалификация, която ни подготви за добър резултат в състезанието- девето място. Изпълнихме добре планът за стратегията с две спирания и управлявахме добре всеки стинт. Бяхме на осмо място в по-голямата част от надпреварата. За съжаление го загубихме, макар че дадох всичко от себе си“, обясни пилотът на Алпин.

„Въпреки това съм доволен от това състезание, в което се борихме с два толкова бързи автомобила. В началото беше Макларън, в края- Ред Бул. Това беше доста положително за нас. Сега трябва да разберем защо пакетът беше силен тук и да вземем тези поуки занапред. Напредваме в добра посока. Това са три поредни финала с точки. Трябва да продължим тази форма и в следващите стартове“, завърши Пиер Гасли.

Съотборникът на Гасли Естебан Окон финишира на 10-та позиция в Гран при на Испания. Французинът добави още една точка към своя актив и затвърди доброто представяне на Алпин.

„Беше добре и двата автомобила да се класират в точките за втора поредна надпревара. Състезанието беше предизвикателство за нас с баланса на автомобила и някои трудни стинтове. Въпреки това успяхме да върнем автомобила  отново в челната десетка, което е удовлетворяващо“, каза Окон.

„В края бяхме настигнати от Нико [Хюлкенберг], но успяхме да запазим темпото и да вземем последната точка. Има неща, които да анализираме, като например защо автомобилът се усещаше по-труден за управление в състезателни условия, тъй като се пързалях доста. Въпреки това бяхме много по-конкурентоспособни и излязохме от него с добра награда. Ще се стремим да продължим похода си към точките в Австрия. Там имаме две възможности да спечелим точки благодарение на спринта“, добави пилотът на Алпин.

Ръководителят на Алпин Бруно Фамен също беше много доволен от представянето на Гасли и Окон в Барселона

„Приятно е, че и двата автомобила отново са в точките и че като отбор бяхме в топ 10 през последните три старт. Това е положителна тенденция, която трябва да продължим. Бяхме по-добри от очакваното на тази писта. Трябва да анализираме причините за това, за да продължим да подобряваме цялостния си пакет“, заяви Фамен.

„Състезанието беше трудно и имаше две спирания и за двата автомобила. Пилотите свършиха добра работа, особено по отношение на управлението на гумите, енергията и горивото. Следва спринтовият уикенд в Австрия, където се стремим да продължим положителната си серия в зоната на точките“, добави шефът на Алпин. Благодарение на страхотния резултат в Испания, Алпин измести Хаас от седмото място при конструкторите.