Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гении продават част от Лотус на руски инвеститори

Гении продават част от Лотус на руски инвеститори

36
0
Лотус

Гении Кепитъл са продали дял от Лотус на нови руски инвеститори – компанията Yota Devices. От Енстън обявиха, че YotaPhone са нов спонсор на отбора в съобщението, че Жерар Лопес става и шеф на тима.

Делът на новите акционери възлиза на около 10% според информация на Аутоспорт. Официално съобщение от отбора засега няма. Говорител на Yota Devices обаче потвърди придобиването на част от F1 екипа.

Не е спонсорство, купихме дял. Важно е и да подчертаем, че не нашата компания, а собствениците ни сключиха сделката – е заявил Кирил Любнин.

Той допълва, че целта на партньорството е да се използват технологиите от F1 в бизнеса на Yota Devices:

Формула 1 има много силна инженерна страна с множество иновативни технологии. Затова бихме искали да видим какво е възможно да вземем назаем от F1 в IT-индустрията.

При продажба на 10% акциите, делът на Гении Кепитъл на Лопес става 88%. 2% притежава инвеститорът Андрю Руан, който е съпредседател на тима.

Лотус пропускат първия предсезонен тест, който започва утре на пистата Херес в Испания. От близо два месеца се разпространява информация, че финансовото положение на отбора е много тежко. Последният удар бе напускането на шефа на екипа Ерик Булие, който е спряган упорито за мястото на Мартин Уитмарш в Макларън. От Енстън си тръгна и цял куп инженери и специалисти. Там разчитат на спонсорските пари от Пастор Малдонадо, опитвайки се да привличат и други партньори.

Малко преди да напусне Лотус Булие заяви, че бюджетът на отбора за 2014 г. е осигурен. Жерар Лопес пък неколкократно бе категоричен, че натрупаният дълг на тима е в най-голяма степен вътрешен – към неговата компания Гении Кепитъл.