Начало Избрани Германия също остава без безплатни опции за гледане на F1

Германия също остава без безплатни опции за гледане на F1

1996
0
Хокенхайм, Гран при на Германия
пистата Хокенхайм; снимка: Пирели

Германия също остава без безплатни опции за гледане на F1. Това стана ясно след като RTL обяви, че няма да покаже нито едно състезание от световния шампионат през сезон 2023.

Германия има богата история в F1. Страната от Централна Европа приема състезания от най-високото ниво на моторните спортове още от 1950 г. Година по-късно Гран при на Германия вече е част от световния шампионат. Състезанието се провежда всяка година с изключение на сезон 1955 и сезон 1960.

През годините Германия приемаше два старта от F1 в рамките на една кампания. Единият от тях се провеждаше на пистата Хокенхайм, а другият- на Нюрбургринг.

За съжаление популярността на F1 в Германия започна да спада след края на ерата Шумахер. 54-годишният германец спечели седем световни титли, като пет от тях бяха в периода 2000-2004 г. Въпреки че след това Себастиан Фетел спечели четири поредни титли от 2010 до 2013-та, феновете на Формула 1 в страната ставаха все по-малко. Тази година страната от Централна Европа има само един представител на стартовата решетка в F1 след оттеглянето на Себастиан Фетел и освобождението на Мик Шумахер от Хаас.

Последното издание на Гран при на Германия бе през сезон 2019 на пистата Хокенхайм. След това надпреварата бе извадена от графика на спорта заради финансови причини. Страната все пак прие старт от Формула 1 през октомври 2020 г. Тогава събитието се проведе на пистата Нюрбургринг под името Гран при на Айфел.

Традиционно състезанията от F1 в Германия се излъчваха по RTL. Медията държеше телевизионните права за световния шампионат близо три десетилетия. В края на 2020 г. RTL реши да се откаже от излъчването на стартовете от F1 за сметка на Шампионската лига. По този начин правата за Формула 1 преминаха в ръцете на Скай Германия.

Макар че изгуби правата за F1, RTL сключи споразумение със германското подразделение на Скай. Според него телевизията излъчваше по четири Гран при през последните два сезона.

За съжаление от RTL са решили напълно да преустановят предаването на състезания от F1 за тази година. Говори се, че германската медия е отхвърлила предложението на Sky Deutschland да продължи да показва отделни стартове от най-високото ниво на моторните спортове.

„Решихме да не излъчваме отделни състезания от F1 през 2023 г.“, заяви говорител на RTL пред вестник Билд.

„Решихме да се съсредоточим се върху футбола и новопридобитите ни права за NFL по безплатната телевизия.“

По този начин Формула 1 няма да покаже състезание по безплатна телевизия в Германия от 1991 г.