Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Главният инженер на Ред Бул: Каквото и да твърди който и да...

Главният инженер на Ред Бул: Каквото и да твърди който и да е, Нюи никога не е бил откъснат от работата

6107
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейдриан Нюи никога не е бил откъснат от работата в Ред Бул, сподели главният инженер на отбора от Милтън Кийнс Пол Монахан. Той разказа в подкаст за работата си с легендарния конструктор във връзка с напускането на 65-годишния инженер от екипа. Новината бе оповестена навръх 1 май. Нюи на практика напусна веднага. Съобщението, че ще работи по хиперкара RB17, е попресилено като се има предвид, че автомобилът е готов и ще дебютира в Гудууд. От Ред Бул настояха, че са напълно готови за напускане на Нюи от известно време насам. Имаше дори твърдения, че той така или иначе не участвал кой знае колко в процеса на работа през последните години.

„От чисто лична перспектива ще ми липсва той самият. Скромните му обяснения, когато не разбирам нещо. Той ти разяснява как работи и какво се предполага, че трябва ти да направиш. Това е просто различен подход, нали. Но времената се менят и той е взел лично решение. Малко съм тъжен, защото това е загуба за отбора, за който той е допринесъл толкова много. И затова според мен е жалко“, разказа Монахан.

„Предполагам, че преобладаващата реакция при мен от напускането на Ейдриан е тъга. Той допринесе страшно много за израстването и еволюцията на отбора. Изведе ни до първите титли – 2010, 2011, 2012 и 2013 г. – с огромна сила. Винаги е било невероятно, когато съм имал възможност да наблюдавам как се възползва и най-дребните възможности, да виждам какво искаше да постигне, как мисли. Бяха прекрасни уроци. Надявам съм да съм проявил достатъчно скромност, за да се уча. Постиженията му говорят сами за себе си и в течение на първите години от хибридната ера, и след това като заработихме с двигателя на Хонда“, продължи той.

„След това дойдоха нови правила от 2022 г. и колите отново трябваше да са различни. Каквото и да твърди който и да е, Нюи никога не е бил откъснат от работата. Според мен той си е все така умен и със страхотен поглед“, бе категоричен главният инженер на Ред Бул

„Уроците са много. Доста често съм бил засрамван… Имахме известни проблеми с постоянството в управлението на колата. Не можехме да разберем как да го постигнем. Има и някои косвени причини за това, което се случваше. Но с Нюи винаги можеш да поговориш. След това процесът е на сътрудничество. Еволюция и учене. Неговата откритост за идеи, мисли и възможности винаги е била брилянтна. Нямаше значение откъде идва идеята. След малко мислене, проучване и няколко въпроса продължавахме напред, ако в идеята имаше смисъл. Работехме с каквато скорост е необходимо, правейки каквито промени са необходими. Ако смяташе, че идеята е глупава, го разбирах доста бързо“, каза още главният инженер на Ред Бул.