Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Глок: Тойота се надява на победа, аз също

Глок: Тойота се надява на победа, аз също

37
0

Тимо Глок е напълно готов за старта на втория си пълен сезон във Формула 1 и вярва, че след успешната за него 2008-ма, той ще може да продължи доброто си представяне в Гран При и тази година. Това са някои от въпросите, по които той даде яснота на вчерашното представяне на новия TF109:

Какви са персоналните ви цели за 2009-та?

Taзи година искам да продължа силното си представяне от предходния сезон с Тойота. Това значи да продължа да печеля точки редовно, във всяко възможно състезание, и да се качвам на подиума по-често. Ще бъде страхотно да спечеля първата победа за Тойота във Формула 1. Беше чудесно, че успях да спечеля едно второ място в първия си пълен сезон във Ф1, но сега искам да направя присъствието си на подиума по-постоянно. Може да свикна с вкуса на шампанското! Във връзка със собственото си развитие съм много доволен как се развиха нещата миналата година. Имам страхотни отношения с моите инженери, моя екип и целия тим и очаквам нещата да се запазят така. Като пилот аз научих много за отбора и автомобила и това ще ми помогне значително при развитието на TF109.

Смятате ли, че Тойота Рейсинг има потенциала да осъществи Вашите амбиции?

Намерението на Тойота е да печели, моето също. Не се съмнявам, че имаме потенциала да достигнем тази цел. През 2009-та ще се борим за спечелването на първата победа на Тойота и аз съм сигурен, че ще имаме този шанс. Откакто дойдох в Тойота съм много впечатлен от познанията, ресурсите и отдадеността на този отбор. Всички в него са големи професионалисти и са фокусирани единствено върху успеха, което ми дава особена увереност за бъдещето.

Как се развихте като пилот, откакто се присъединихте към Тойота?

Научих много миналата година, особено що се отнася до развитието на колата и до това как трябва да настроя един автомобил от Ф1, за да пасне на стила ми на каране. Винаги съм вярвал в собствените си способности и в скоростта си, но когато се присъединих към Тойота разбрах, че не е достатъчно да бъдеш ‘просто’ много бърз пилот, за да успееш във Формула 1. Трябва също така да бъдеш и много силен технически, за да уловиш малките промени, които се правят при настройките. Мисля, че за всички е ясно, че съм бърз пилот. Спечелих 25 точки и завърших в Топ 10 през изминалия шампионат, като зад мен останаха няколко пилоти, печелили Гран При. Може би не се виждаше отстрани, но аз също така израстнах много и от техническа гледна точка и вярвам, че сега съм много по-способен да намеря перфектните настройки и да извлека максимума от автомобила. Опитът, който натрупах миналата година ще ми бъде много полезен, когато работим за изтискването на максимума от TF109, след всичките тези промени, които бяха направени в правилата.