Начало Автомобили Гордън Мъри представи електромобила T.27

Гордън Мъри представи електромобила T.27

72
0
гордън мъри,електро,Т.27

Известният конструктор Гордън Мъри, създал едни от най-добрите болиди за тима на Брабам, както и суперавтомобила McLaren F1, представи пред широка публика поредното си творение. В щаб-квартирата на Кралския автомобилен клуб на Великобритания се състоя премиерата на субкомпактният електромобил T.27. Той се явява електрическа версия на първата самостоятелна творба на компанията Гордън Мъри Дизайн Т.25.
Габаритните размери на мини-автомобила са : дължита – 2,5 метра, широчина – 1,3 м, височина 1,6 м. и междуосие – 1,97 м.
Триместният модел се задвижва от електромотор с мощност 25 кВт, разработен от фирмата Zytek Automotive, а електроенергията идва от литиево-йонни батерии с капацитет 12 кВт/ч. Теглото на Т.27 е под 700 кг.
Според официалните данни ускорението до 100 км/ч. става за 15 сек, максималната скорост е 105 км/ч, а пробегът с пълни батерии е между 160 и 208 км. Зареждането на акумулаторите от домашната електромрежа продължава не повече от 4 часа.
Според Гордън Мъри Дизайн мини-колата употребява 29% по-малко енергия на километър от електрическия Smart, 36% по-малко от Mitsubishi i-MiEV и 86% по-малко от опитния MINI-е.
По пътищата за общо ползване новото творение на Гордън Мъри ще се появи през ноември т.г. по време на мероприятието RAC Future Car Challenge. В него ще участват само икономични автомобили, които ще изминат разстоянието от 96 км (от Брайтън до Лондон).
Очаква се продажбите на Т.27 да стартират в следващите две години, а цената на модела на Острова ще варира между 14 и 15 хил. паунда.