Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Австрия в цифри

Гран при на Австрия в цифри

1306
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг
снимка: Спас Генев

Иван Тенчев, Ред Бул Ринг. Верни на своята пунктуалност любезните домакини на Гран при на Австрия предоставиха на представителите на медии прецизна информация в цифри около надпреварата тази година. Задоволството им от пълните трибуни е видимо, както и от успеха на екипа, който както и самата писта е част от бизнес начинанията на австрийския милиардер Дитрих Матешиц.

Ето и по-важните от тях:

14 дни отнема като цяло провеждането на всяка една Гран при на Австрия на пистата Ред Бул Ринг

Всичко започва с началото на изграждането на съоръженията около трасето две седмици преди старта. Следва поставянето на рекламите, окабеляването, освежаването на маркировката, построяването на фен зоната и т.н.

35 състезания са се провеждали на тази писта, която е имала различни имена през годините и промени в конфигурацията.

300 000 е общият брой на зрителите, който очакват да отчетат домакините по обяд днес.

снимка: Виктор Алекян

200 000 са нощувките, платени в непосредствена близост до трасето, в това число са 50 000 платени нощувки в къмпингите. Хотелите са запълнени на 100%, както и частните квартири. Немалка част от зрителите пътуват от по-далечни региони.

170 са спирките на автобусите-шатъли, които докарват зрителите от съседните градчета до Шпилберг – най-близкият град до трасето.

10 са завоите на трасето. Това е най-малкият брой в целия календар

215 са маршалите на пистата. Почти всички са със сериозен опит и от състезанията в DTM, МотоGP и много други надпревари.

190 е броят на пожарникарите около трасето с 25 пожарни, готови да се притекат на помощ и при проблеми в зоните около трасето.

130 човека медицински персонал е ангажиран за Гран при на Австрия с 30 линейки с пълно реанимационно оборудване.

300 охранители от създадената в Австрия фирма CAM осигуряват реда на самото трасе, полицията е отделно.

12 трактора са разположени около трасето за изтегляне на катастрофиралите болиди

Почти всички са собственост на хора от региона, но са специално пригодени за работата на Ред Бул Ринг. Освен тях има и пет паяка за изнасяне на коли и отломки.

7300 евро печели Макс Верстапен на километър, единственият 4-кратен победител в Австрия. При новите параметри на контракта си със собственика и на трасето Дитрих Матешиц се пресмята, че взима по около 2 млн. евро на състезание или около 45 млн. на година.

снимка: Виктор Алекян

5000 са конските сили на най-силния автомобил, който прави обиколки тази година на Ред Бул Ринг. Става въпрос за уникален бус VW с реактивен двигател, който само за секунди ускорява возилото по правите за радост на феновете.

снимки: Виктор Алекян

5 легендарни болида правят също обиколки на пистата тази година. Един от тях бе Ферари 312Т на Ники Лауда от 1974 г. Зад волана бе синът на Ники Матиас. Лотус 79 на Марио Андрети бе в ръцете на собственика си Зак Браун. Бенетон 193 пък бе каран от някогашния си пилот, а сега коментатор Мартин Брандъл.