Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри удържа победата в Азербайджан, Льоклер втори, Сайнц и Перес с удар...

Пиастри удържа победата в Азербайджан, Льоклер втори, Сайнц и Перес с удар в предпоследната обиколка

4910
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри спечели тазгодишното издание на Гран при на Азербайджан. Пилотът на Макларън потегли втори и изпревари Шарл Льоклер след спиранията в бокса. Пиастри успя да задържи зад себе си пилота на Ферари до края. Последното място на подиума отиде при Джордж Ръсел с Мерцедес. Междувременно Карлос Сайнц (Ферари) и Серхио Перес (Ред Бул) се удариха в предпоследната обиколка, докато се бореха за третото място.

Времето преди началото на състезанието в Азербайджан беше сухо и топло. Температурата на въздуха беше 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 46. Нямаше вероятност за валежи по време на надпреварата с дължина от 51 обиколки.

По-голямата част от пилотите избраха да стартират със средно твърди гуми на Пирели. Единствено в топ 10 Албон заложи на твърди гуми. Рикиардо, Норис, Жу, Гасли и Окон също заложиха на такива смеси.

Льоклер имаше отлична стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари. Зад него Пиастри също запази позицията си. Сайнц потегли трети, но беше изпреварен от Перес на втория завой. Верстапен също потегли добре и изпревари Ръсел. Норис също спечели две места на стартовата решетка

В края на първата обиколка Строл влезе в бокса заради спукана гума. Пилотът на Астън Мартин имаше контакт със свой съперник. Отпред Льоклер водеше пред Пиастри, Перес, Сайнц, Верстапен, Ръсел, Алонсо, Колапинто, Албон и Беърман. Норис си пробиваше път и вече се движеше 11-ти. В началото на третия тур британецът изпревари Цунода на влизането за втори завой.

Льоклер продължаваше да води след първите 5 тура от Гран при на Азербайджан. Втори на около секунда се движеше Пиастри. Пилотът на Макларън започна да губи темпо и да изостава. Трети се движеше Перес, следван от Сайнц, Верстапен, Ръсел Алонсо, Колапинто, Албон и Норис.

Льоклер запази водачеството 10 тура след старта на Гран при на Азербайджан. Състезателят на Ферари записа най-добрата обиколка и увеличи аванса си пред Пиастри. Австралиецът на свой ред беше на поне 2 сек. пред Перес. Зад мексиканеца бяха Сайнц, Верстапен и Ръсел. Същевременно някои пилоти започнаха да спират в бокса.

Верстапен направи питстоп в обиколка №13 и се върна на трасето с твърди гуми. Хамилтън, Ръсел, Перес и Алонсо също спряха за твърди гуми. Отпред Льоклер водеше пред Пиастри и Сайнц. Норис продължаваше да стои на пистата, тъй като потегли с твърди гуми, подобно на Албон.

Пиастри влезе в бокса в обиколка №15 от Гран при на Азербайджан. Пилотът на Макларън се върна на позиция пред Перес. Мексиканецът загуби ценно време, докато задмине Норис. Льоклер влезе в обиколка №17 и се върна пред Албон, който не беше спирал в бокса. Така лидер стана Сайнц. Испанецът също спря за твърди гуми малко след това и се върна шести

В 20-тата обиколка Пиастри се доближи максимално до Льоклер и поведе на спирането за завой №1. Състезателят на Ферари направи неуспешна контраатака на следващия завой. Веднага зад тях се движеше Перес.

Пиастри водеше колоната в следващите обиколки. Австралиецът показваше много силно темпо с твърдите гуми на Пирели. Плътно зад него се движеха Льоклер и Перес. Четвърти беше Албон, който тепърва трябваше да направи питстоп. Сайнц изпревари Норис, който се бореше с износените твърди гуми. Британецът се защитаваше от атаките на Верстпаен. Нидерландецът допусна грешка на един от завоите и мина през зоната за сигурност.

Пиастри водеше след преполовяването на Гран при на Азербайджан. Веднага зад него се намираха Льоклер и Перес. Сайнц заемаше четвъртото място. Албон се движеше пети и образува влакче, в които влизаха Норис и Верстапен. В топ 10 влизаха още Ръсел, Алонсо и Колапинто

Льоклер се доближи опасно близо до Пиастри в следващите турове. Състезателят от Монако направи неуспешна атака на първи завой. Перес изостана леко на третото място, следван от Сайнц. Албон, Норис и Верстапен отново бяха в група.

Борбата между Пиастри и Льоклер ставаше все по-оспорвана. Пилотът на Ферари продължи да прави неуспешни атаки, но австралиеца се защитаваше много добре. Битката позволи на Перес отново да ги застигне. Верстапен се оплакваше от поведението на своя болид

Пиастри продължи да удържа първото място в следващите обиколки. Австралиецът отби още няколко атаки на Льоклер. Перес отново изостана от двамата лидери. Сайнц заемаше четвъртото място, следван от Ръсел. Норис най-накрая спря в бокса и се върна зад Верстапен на седмо място.

В последните обиколки Льоклер започна да изостава от Пиастри. Пилотът на Ферари призна по радиото, че задните му гуми са заминали. Това позволи на Перес и Сайнц да се доближат до него. Същевременно Норис изпревари Верстапен за шестото място.

В предпоследната обиколка Перес атакува Льоклер. Мексиканецът обаче допусна грешка и беше задминат от Сайнц. Двамата се удариха на правата след втори завой. Това предизвика активиране на виртуална кола за сигурност и практически край на надпреварата.

Пиастри в крайна сметка спечели Гран при на Азербайджан благодарение на по-доброто си темпо с твърдите гуми и отлична защита. Втори и трети останаха Льоклер и Ръсел.

Четвърти финишира Норис, следван от Верстапен и Алонсо. Топ 10 допълниха Албон, Колапинто, Хамилтън и Беърман.