Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бахрейн на път да бъде отменена

Гран при на Бахрейн на път да бъде отменена

50
0
Гран при на Бахрейн

Гран при на Бахрейн едва ли ще се състои следващия месец, но официално решение относно провеждането на първия старт от Формула 1 за 2011 г. все още няма. Бърни Екълстоун заяви вчера, че ще разчита на престолонаследника на страната принц Салман ибн Иса Ал Халифа да го уведоми дали е безопасно хората от Гран при да пътуват за тестове и състезанието. Настроението в падока обаче е еднозначно и то не в полза на пътуване към малкото близкоизточно кралство. Всички са запознати с усложненията, настъпващи при отмяната на надпревара, но едва ли някой съзнателно би рискувал живота на хората си при толкова нестабилна политическа обстановка като тази в Бахрейн.

Междувременно от вестник Гълф Нюз вече обявиха отмяна на състезанието, позовавайки се на анонимен източник от немски отбор в F1, според когото екипите вече са получили инструкция да прекратят подготовката си за Бахрейн. Информацията не е потвърдена, а и представители на отборите ще се събират днес привечер на Каталуния (след първата си среща в петък), за да стигнат до окончателно решение по въпроса. Екълстоун междувременно заяви пред Прес Асоусиейшън, че по-късно през деня ще се чуе по телефона с бахрейнския принц, за да разбере каква е обстановката. Дори и англичанинът да нареди състезанието да се проведе обаче, в падока се говори, че има отбори, готови да бойкотират старта.

Още по-тревожно е, че протестиращите в Бахрейн вече искат открито отмяна на надпреварата, твърди Вашингтон Поуст. Окопитилите се след миналоседмичната атака на военните демонстранти поставиха наново условията си, след чието изпълнение са готови да преговарят, а едно от тях вече е отмяната на кръга от Формула 1.

Това състезание е детската мечта на принца. Той иска да преговаря, за да изпълни тази мечта, а мен ме натъжава фактът, че мечтата е по-скъпа за него от нуждите на народа му. Скъпоценната му Формула 1 е по-важна от кръвта на хората, която той проля – са цитиран някои от протестиращите във вестника.

Демонстрантите (а и не само те) смятат, че провеждането на надпреварата би било обида от страна на властващата вече повече от два века сунитска династия към загиналите в размириците бахрейнци и семействата им.

Официалната позиция на ФИА пък се очаква днес или най-късно утре.