Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Белгия пред излизане от календара за тази година

Гран при на Белгия пред излизане от календара за тази година

30
0

Гран при на Белгия през тази година вероятно няма да бъде проведено, съобщиха вчера белгийските медии. Бившият министър на икономиката и в момента шеф на фракцията на либералите, Серж Кубла, сподели тези свои опасения пред парламента на областта Валония. Той е получил информацията директно от най-близкото обкръжение на Бърни Еклестън.

След фалита на фирмата отговаряща за подготовката и провеждането на състезанието, DDGP, Бърни Еклестън трябваше да влезе в ролята на промоутър и да организира всичко. Разговорите между 75-годишният англичанин и представителите на областта и пистата продължават, като при благоприятно стечение на обстоятелствата състезанието може и да се проведе по график тази година. Много по-сигурно е обаче провеждането му през 2007 г. В центъра на преговорите стой модернизацията на трасето, която Бърни обвързва с евентуалното провеждане на състезанието. И тъй като според Кубла до средата на лятото няма да бъдат приключили работите по модернизацията на трасето, състезанието през тази година едва ли ще се проведе.

Във връзка с това Кубла критикува правителството на областта Валония, която реагирала с голямо закъснение на лесните за предвиждане проблеми около провеждането на състезанието. „Вместо да се вземат необходимите мерки, проблемът бе излишно политизиран до крайност. Положението бе излишно драматизирано и отново бяха започнати преговори, въпреки че това не бе главният проблем.” Бърни също бил изненадан, защото нужда от преговори нямало след като пистата разполагала с договор за провеждане на състезанието до 2010 г. „Те просто не искаха да разкрият истинското състояние на нещата, до което се стигна благодарение на тях самите”, заявява Кубла в заключение.

В договора подписан между ФОА и организаторите на състезанието SPSF е записано, че промоутърите се задължават от 2004 г. да превеждат на Formula One Administration сума, която всяка година се увеличава с 5%. Така през 2004 г. сумата е била 12,257 мил. евро, а през 2010 г. ще нарасне на 17,766 мил. евро.

Правителството подписало дългият 18-страничния обаче въобще не е обърнало внимание на тази клауза, заради която през последната година участниците подписали договора е трябвало да преглътнат тежки обвинения. Финансовият натиск за областта е значителен и без промоутър не може да бъде покрит. Обвиненията са че заради еуфорията обхванала всички заради завръщането в Гран при са пренебрегнати финансовите рискове произтичащи от там.