Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Испания – състезанието на Алонсо, Де ла Роса и...

Гран при на Испания – състезанието на Алонсо, Де ла Роса и Алгерсуари

74
0

Ред Бул пометоха конкуренцията в квалификацията за Гран при на Испания, но трима други състезатели изправяха на крака публиката на пистата Каталуния до Барселона. Фернандо Алонсо направи Формула 1 популярна в родината си, а сега компания на трасето му правят още Педро де ла Роса (Заубер) и Хайме Алгерсуари (Торо Росо). Още по време на зимните тестове двукратният световен шампион, който за първи сезон е пилот на Ферари, предизвика истинско стълпотворение по трибуните, невиждано за предсезонни проби. Вчера пък всяко негово излизане бе посрещано с одобрителен рев от публиката. Вниманието към сънародниците му също е огромно – ярък контраст с времената, когато (според Торо Росо) пилотите от F1 разпознаваха по лице събралите се на пистата зрители.

Първите спомени на Алонсо от испанската Гран при датират от около 1998 г., разказа самият той. Става дума за времето, когато се подготвя да премине от картове към състезателни автомобили и нещата на Каталуния стоят по коренно различен начин.

– Спомням си, че около 70% от публиката бяха чужденци – идваха от Централна Европа и германците бяха най-много, така че бих казал, че стартът не беше съвсем испански. Сега е абсолютно различно. Който и телевизионен канал да пуснете, ще видите как върви подготовката, превюта за надпреварата, по вестниците се пише. Малцина не знаят, че Гран при на Испания се провежда този уикенд. А най-хубавият ми спомен е от 2006 г., когато спечелих. Това ми е единствената победа у дома, така че тази година и на Каталуния, и във Валенсия ще мечтая за успех – откровен бе Фернандо.

Ферари направиха още един, много специален жест към звездата си, като произведоха за този уикенд фланелки на Скудерията в синьо – цветът на района Астурия, откъдето е родом Алонсо. Маркетинг стратегията им е съобразена с предпочитанията на феновете, тъй като малцина биха заменили тениските си с червени, пък било то и заради Фернандо.

– Ние сме испанската Армада – къде на шега, къде сериозно заяви пък Де ла Роса. – Затова по принцип сме силни. Не забравяйте обаче, че Фернандо и Хайме са ми съперници. Да, испанци са, но това въобще не означава, че не искам да ги бия. Но съм безкрайно впечатлен от зрелостта на Хайме на неговата възраст. А какво бих могъл да кажа за Фернандо, което вече не знаете? – риторично допълни пилотът на Заубер, който си е съвсем вкъщи, тъй като е родом от Барселона.

20-годишният Хайме се радва на толкова внимание отвсякъде, че в Торо Росо се шегуваха, че предстои Гран при на… Алгерсуари! Самият той се опита да остане здраво стъпил на земята преди старта, а това никак не бе лесно в присъствието на скандиращи името му хора по време на сесиите за автографи.

Днес всички очаквания ще получат отговор в ранния следобед. А тримата испанци ще се постараят да зарадват хилядите по трибуните, доскоро пълни почти само при провеждането на мотоциклетни надпревари.