Начало Избрани Гран при на Саудитска Арабия гарантира своята безопасност

Гран при на Саудитска Арабия гарантира своята безопасност

571
0
Гран при на Саудитска Арабия
снимка, Пирели

Гран при на Саудитска Арабия гарантира своята безопасност. Наскоро ръководството на надпреварата проведе разговори с отборите и пилотите от F1, в които гарантира, че състезанието в Джеда ще се проведе в напълно сигурна и безопасна среда.

Тазгодишното издание на състезанието беше белязано от ракетна атака. Целта на атаката бе рафинерия на Aramco, разположена на по-малко от 50 км от пистата в Джеда. Саудитската компания е един от основните спонсори както на F1, така и на екипа на Астън Мартин.

Отговорността за нападението бе поета от йеменската организация Хути, която враждува със Саудитска Арабия.

Инцидентът разтърси падока и постави под въпрос остатъка от състезателния уикенд. Пилотите от F1 обмисляха да бойкотират състезанието по време на продължително заседание на GPDA след края на втората тренировка.

В крайна сметка саудитските власти увериха ръководството на F1, че състезанието ще се проведе по план.

Повече от шест месеца след края на събитието, организаторите вече започнаха подготовката за следващото издание на Гран при на Саудитска Арабия, което ще се проведе на 19 март 2023 г. В допълнение се е провела среща с всички отбори и пилоти. Там те са били запознати с новите мерки за сигурност, които ще бъдат въведени догодина.

Миналия уикенд принц Абдулазис бин Турки Ал-Файсал пристигна в Сингапур и проведе нови разговори с F1. След това министърът на спорта в Кралството се е срещнал с избрани представители на медиите.

„Разговаряхме с тях за необходимите мерки, които бяха предприети. Също така работихме по-специално с F1. Нашият главен приоритет е безопасността за всички участници в събитието“, каза принц Абдулазиз.

„Това се отнася не само за пистата, но и за цялото кралство. Колкото и да е смешно, три дни след това [нападение] беше обявено прекратяване на огъня. Благодаря на всички медии, които дойдоха [на състезанието], и така нататък. Това беше начин да покажем агресия и да се възползваме от ситуацията. Бяхме сигурни, че сигурността и безопасността са налице по това време.“

Според принц Абдулазиз, тазгодишната драма е била като ценен урок за организаторите на Гран при на Саудитска Арабия. Те са признали, че комуникацията с F1 по отношение на сигурността на мястото преди старта на състезанието не е била оптимална.

„Мисля, че трябва да поддържаме по-открит диалог и комуникация помежду ни. Дори за нас това беше стръмна крива на обучение. Може би не се свързахме с много от отборите и т. н. след края на първото състезание. Видяхме, че сега  това е толкова необходимо и предприехме необходимите действия.“

„Знаем, че имаме някои притеснения по отношение на някои въпроси. Не сме съвършени и никога не сме твърдели, че сме такива. Поне се учим от опита си и предприемаме действия, за да подобрим събитието в бъдеще.“

Спортният министър на Саудитска Арабия гарантира, че се полагат всички усилия, за да се елиминират притесненията на F1. От следващата година ще бъдат въведени по-строги мерки за сигурност в района около пистата в Джеда.

„Работим с Формула 1, за да сме сигурни, че всички притеснения, които имат пилотите, отборите или отделните хора, ще бъдат изпълнени. Искаме всички да се чувстват добре и да не се тревожат за живота си.“

„Знаем, че няма никаква опасност. От друга страна, трябва да обясним какви мерки са били взети в края на март таз година“, сподели принц Абдулазис.

„По време на събитието бяха изпратени над 4000 войници, които да гарантират сигурността на всички гости. Знаем, че това ще накара враговете ни да помислят малко преди да предприемат следващи действия.“

„Просто се уверихме, че никой не засяга сигурността на събитието, както и на град Джеда. За нас безопасността и сигурността са по-важни дори от F1. Става дума за нашата нация. Заради това работихме много усилено с Формула 1 и гарантираме, че бъдещите състезания в нашата страна ще се проведат спокойно.“