Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Сингапур – перспективата на Косуърт

Гран при на Сингапур – перспективата на Косуърт

58
0

Сингапур е една от едва четирите улични писти в календара на Формула 1 и втората след Валенсия, където Косуърт ще присъстват за първи път след връщането си в спорта. Трасето фигурира в календара от 2008 г., така че звукът на 8-цилиндровите мотори на британската компания не се е чувал там.

Последните стартове в Гран при – на Спа и Монца – бяха може би най-сериозното изпитание за агрегатите, но това не означава, че те са без значение за оставащите пет старта до финала на годината. Пистата в Сингапур е с 23 основно бавни завои, така че двигателите няма да си почиват по време на петкилометровата обиколка. Охлаждането им ще е от огромно значение, допълнително затруднявано от горещото и влажно време.

Малко над 50% от всеки тур се изминават на пълна газ, като пилотите трябва внимателно да преминават многобройните криви, включително няколко 90-градусови завоя. Гъвкавостта на агрегатите при ниска скорост ще е от особена важност за постигане на добро време в обиколка. Предавателните числа ще бъдат избирани така, че да позволяват превключване при по-ниски обороти в скалата.

Трасето напомня в известна степен тези в Монако и Валенсия, като изисква високо ниво на аеропритискане. Там обаче се провежда единствената нощна надпревара. Допълнителни затруднения от чисто физическа гледна точка са неравностите по асфалта, близостта на бариерите и посоката на движение – обратна на часовниковата стрелка.