Начало Форум Гран при на Турция – коментари преди старта

Гран при на Турция – коментари преди старта

2252
0
Гран при на Турция, Истанбул парк
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Турция е 14-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г. Пистата Истанбул парк се върна неочаквано в календара заради пандемията от коронавирус. Последното състезание от F1 там се проведе през 2011 г. С оглед на изминалото време откакто на трасето до Истанбул не е имало надпревара, доставчикът на гуми Пирели избра най-твърдите смеси в гамата си. Отборите ще използват през предстоящия уикенд C1, C2 и C3 съответно като хард, медиум и софт.

Още от появата само на слухове за възможно връщане се заговори за прословутия осми завой на Истанбул парк. Дългата лява крива натоварва сериозно гумите, особено предна дясна.

Самата писта бе преасфалтирана наскоро и никой не е наясно каква точно е новата настилка. Този уикенд няма да има никакви поддържащи надпревари, което означава, че трасето може да остане мръсно по-дълго от обичайното, особено в петък.

Истанбул парк е едно от малкото харесвани творения на Херман Тилке

В последното състезание там преди 9 години Себастиан Фетел направи четири спирания в бокса по пътя си към победата. В рамките на надпреварата през 2011 г. имаше цели 80 бокса и най-много изпреварвания в състезание на сухо от 1983 г.

„Турция е още една нова спирка в календара на Формула 1 за 2020 г. Разбира се, ние сме били там, но понастоящем пистата е като чисто нова, особено като се има предвид, че нямаме опит на новия асфалт“, коментира спортният шеф на Пирели Марио Изола.

„Очакваме сериозни натоварвания на гумите, поради което и избрахме по-твърдите смеси. Както често се случва тази година, събраната в петъчните тренировки информация ще е жизненоважна за преценка на износването. Разбира се, който и да е разговор за Истанбул парк е непълен без споменаването на осми завой. Тази година той вероятно ще бъде преминаван на пълна газ от последното поколение F1 болиди, което съответно ще увеличи натоварването на гумите.“

Прогнозата за времето през уикенда сочи, че не се очаква дъжд. Според метеоролозите най-висока ще е температурата в петък – максимална на въздуха от 16 градуса. Асфалтът ще се загрява трудно, тъй като ще е облачно. Вятърът може да има ефект върху управлението на автомобилите.