Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: Силното износване на гумите увеличава разликата между водещите тимове и останалите

Грожан: Силното износване на гумите увеличава разликата между водещите тимове и останалите

75
0
Ромен Грожан,Хаас

Силното износване на гумите в определи състезания увеличава разликата между водещите 3 тима – Мерцедес, Ферари и Ред Бул, и останалите в колоната. Това смята пилотът на Хаас Ромен Грожан.

Такъв беше случаят в предпоследния кръг за Гран при на Мексико, където французинът завърши 6-и, но изостана на 2 обиколки зад победителя Макс Верстапен с Ред Бул.

„Такива състезания не са забавни, обясни Ромен. – Постигнах 6-о място в Мексико, но бях изостанал с 2 обиколки от лидера. Как искате да видите кола от средата на колоната да стигне веднъж или два пъти на подиума, след като е на 2 тура от най-бързия.

Разликата между големите отбори и малките е твърде голяма. А гумите са толкова сложни за разбиране и за каране, че ако нямате достатъчно притискаща сила, ги разрушавате. Проблемът бе по-сериозен на трасета като тези в Сингапур, Русия и Мексико, където Пирели бяха докарали най-меките гуми.“

Според Грожан пилотите от средата и дъното на колоната трябва да пазят гумите хиперсофт по екстремен начин, за да не се износят бързо, като положението с ултрасофт и суперсофт става по-добро.

През този сезон повечето състезания пилотите изкараха с 1 питстоп, като за да запазят гумите, поддържаха по-ниско темпо в хода на надпреварите. В крайна сметка в повечето случаи се оказваше, че това е по-бързата стратегия, тъй като въпреки по-бавното движение, пилотите губеха по-малко време, отколкото да направят втори стоп.