Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: Моя грешка позволи на Кими да ме изпревари

Грожан: Моя грешка позволи на Кими да ме изпревари

45
0
Ромейн Грожан

Тимът на Лотус записа трети двоен подиум за сезон 2013 г. във Формула 1, след като Кими Райконен и Ромейн Грожан финишираха втори и трети в Гран при на Корей. След финала от тима се опитаха да не отдават прекалено голямо значение на сдърпването на френския пилот с екипа. Грожан смяташе, че губи време зад съотборника си, но от бокса не дадоха нареждане Кими да го пропусне.

Ромейн няколко пъти се обажда по радиото, докато се наложи шефът на Лотус Ерик Булие да отговори с „продължавай да караш както си”. По-голямо смущение предизвика реплика към Грожан след края на състезанието, гласяща: „Ще говорим за това после в офиса, но засега голяма ******* усмивка на подиума, голяма ******* усмивка”.

Очевидно е, че Ромейн се ядоса, тъй като допусна малка грешка при рестарта след сейфти кара и Кими го задмина. Мисля, че се молеше за нареждане от бокса да бъде пропуснат, но той бе сбъркал, а надпреварата вървеше нормално. Според мен можеше да е по-бърз, но бе леко разстроен и загуби концентрация. Това просто е част от обучителния процес – обясни впоследствие Булие.

Самият пилот коментира резултата като фантастичен за отбора, както и че лично за него класиране едно място по-нагоре на подиума щеше да е по-добре, а две позиции по-напред – страхотно, но не се е получило.

Опитите ни да се борим за победа пострадаха от двете коли за сигурност. При рестарта трябваше да съм пред Кими на пистата, но беше моя грешка, че го изпуснах да ме задмине. Отворих малко 15-ти завой и стъпих встрани, където е хлъзгаво и това му позволи да ме настигне. После в трети завой имаше жълти знамена и не можех да атакувам веднага. Помолих, разбира се, отбора да ми позволят да изпреваря Кими, тъй като бях с по-свежи гуми, но те ни оставиха да се състезаваме, а това е философията на феърплея – допълни Грожан.

Райконен заяви от своя страна, че второ място е добър резултат, но той и екипът са в спорта, за да побеждават.

Квалификацията бе ужасна за мен и сега е трудно да се каже дали щеше да има разлика в представянето от една по-добра позиция на грида. Себастиан [Фетел] бе по-бърз от нас накрая. Не с много, но достатъчно, а и гумите му бяха по-нови, така че при всички случаи щеше да е сложно да го настигна. Днес бяхме по-близо до Ред Бул, отколкото в последните надпревари – каза още финландецът.

Шефът операции на пистата Алан Перман отбеляза, че Райконен е имал известен късмет със сейфти кара, от който се е възползвал максимално:

Кими още веднъж демонстрира, че никога не спира да натиска, като оползотвори една малка грешка на съотборника си. Беше близка битка, но ние ги оставяме да се състезават – така е правилно.