Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан най-бърз в първата тренировка на мокрия Силвърстоун

Грожан най-бърз в първата тренировка на мокрия Силвърстоун

34
0
Ромейн Грожан

Ромейн Грожан с Лотус записа най-добро време в първата тренировка преди Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун, която както предвиждаха метеоролозите бе сериозно наводнена от неспиращия дъжд. Второ време записа пилотът на Торо Росо Даниел Рикиардо, а трети остана Люис Хамилтън (Макларън).

Всички пилоти използваха само гуми за екстремно мокър асфалт, а въпреки лошото време на трибуните още днес се очакват 80 000 зрители, част от които търпеливо наблюдаваха в студеното дъждовно време първите проби.

Макар и в само в по една серия от по 7-8 обиколки пилотите на Макларън направиха изпитания на нови спирачни апарати на предните колела, подобни на тези на задните, за които списание ClubS1 писа през миналия месец.

В тима на Катерам пък за първи път след тестовете в Муджело тестваха нова изпускателна система. С нея бе оборудвана колата на Хейки Ковалайнен, докато тази на Виталий Петров бе със старата (за сравнение).

Пилотите на Заубер бяха единствените, които в първите 15 минути направиха някакви обиколки, макар и с темпо над 2 минути. Те рискуваха и караха и доста повече от останалите в самата тренировка, като завъртяха по двайсетина тура, рискувайки износване на гумите и грешки в лошото време.

Едва 20 минути след началото на пистата се появиха Себастиан Фетел и Марк Уебър за проби на нови аероелементи по Ред Бул RB8. Германецът отново бе с аеробоя отляво и с камера бяха изследвани потоците изгорели газове.

Колите на шампионския тим бяха и със стотици снимки на подкрепили благотворителната кауза на тима фенове. Минути преди Фетел да се качи в колата шефът на тима Кристиан Хорнер заяви категорично за пореден път, че няма никакъв шанс германецът да се окаже пилот на Ферари.

Водата бе наистина твърде много за сериозни проби и инженерите помолиха пилотите да са консервативни.

По колите на Маруся, а и при колегите им, пък имаше лога и послания в подкрепа на катастрофиралата Мария де Вилота.

Около 30 минути след началото дъждът малко се усили, но Грожан записа най-доброто време за тренировката – 1:56.552 мин в началото на своята кратка серия с нови гуми за много мокра писта. Рикиардо също бе записал вече най-добрия си резултат и направи малко повече турове след него.

До средата на времето на трасето бяха и пилотите на Макларън за тест на новите неща. Хамилтън записа трето време и се прибра в бокса. Механиците започнаха да сменят двигателя му, който бил ползван в горещата Валенсия и пострада при удара с Пастор Малдонадо.

Турове не бяха направили само Алонсо и пилотите на Форс Индия – Пол ди Реста и Жул Бианки, който бе на мястото на Нико Хюлкенберг за първите 90 минути.

Ферари бяха предвидили само нови проби на последна версия предно крило за първата тренировка и не бързаха с нея. Маса все пак направи няколко обиколки и записа пето време.

Водата все пак продължаваше да е ужасно много и колите потъваха в аквапланинг, като Ковалайнен пресече най-атрактивно през тревата на Чапъл.

Едва в последните 15 минути Фернандо Алонсо излезе на пистата за кратко с опознавателна обиколка, след като бе направил само една.

Испанецът изобщо не записа време, както и Пол ди Реста, чиято кормилна щанга механиците сменяха.

Маса се появи отново за малко в края за проверка на нови настройки на педалите и симулира потегляне на мокро. Роб Смедли го помоли след това още веднъж да пробва старт с по-ранно натискане на газта.

За втората тренировка се очаква още повече дъжд, което със сигурност няма да улесни подготовката за неделя.