Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан се надява на място до Райконен

Грожан се надява на място до Райконен

29
0

Името на Ромен Грожан се свързваше с Рено още след спечелването на титлата от французина в GP2. Именно заради това той получи и шанс да кара в петъчните тренировки в едно от последните уикенди за сезона. Все пак резултатите от представянето в първата свободна тренировка в петък са трудни за оценяване, защото пистите са доста прашни в началото и освен това всеки пилот преследва различна програма. Все пак след проблемите на Кубица се очакваше французите да поставят своя сънародник във втория кокпит, до Витали Петров. В последните седем дни обаче всичко се обърна с главата надолу.

С наемането на Кими Райконен, екипът на Лотус Рено, както ще се казва през следващата година, нае един топ пилот. Витали Петров пък притежава договор за следващата година, но все още не е ясно, дали той няма да бъде разтрогнат след критиките на руснака към отбора. Това трябва да бъде решено до 10 декември, а за Грожан не остана друга възможност освен да чака и да се надява.

„Вярвам, че все още имам сериозни шансове. Надявам се да получа кокпит за следващата година, защото мечтая да се завърна във Формула 1“, обясни Грожан. „Да се състезаваш до Райконен, това ще е много специално преживяване, което съм сигурен, че ще ми даде допълнително полезен опит. Все още чакам. Смятам, че дадох всичко от себе си през тази година, когато имах възможност да покажа качествата си. Продължаваме да работим за това, да намеря отново място във Формула 1.“

Райконен дълго време бе свързван с Уилямс, но до консенсус така и не се стигна. И финландецът изведнъж се озова много бързо в екипа на Рено.

„От гледна точка, както на маркетинга, така и медийна, това бе истинска бомба, защото никой не го очакваше. Казаха ми малко преди да го обявят официално и разбира се, че и аз бях много изненадан. Това е много добре и много интересно за отбора в бъдеще.

Трудно ми е да оценя, какви са шансовете ми да се завърна. Зависи от настроението ми. Днес сутринта се чувствах прекрасно и съответно бях оптимист. Но е трудно да се каже. Ако не вярваш в нещо, няма и как да го постигнеш.“