Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: Трудно намерих добър баланс, затова третата позиция е толкова удовлетворяваща

Грожан: Трудно намерих добър баланс, затова третата позиция е толкова удовлетворяваща

35
0
Ромейн Грожан

Ромейн Грожан бе особено удовлетворен от третата си позиция в квалификацията за Гран при на САЩ, след като трудно намери добър баланс за своя Лотус Е21 този уикенд на пистата в Остин.

Френският пилот бе изпреварен единствено от пилотите на Ред Бул. Той премина Q1 без да му се наложи да прави обиколка с гумите медиум, в Q2 направи само едно излизане с по-меката смес (отказа се от втори опит след сериозно блокиране на колелата) и накрая, в последния сегмент също имаше една серия.

Уикендът не е от най-лесните по отношение намирането на добър баланс, затова трето място на грида е толкова добър резултат. Преминахме Q1 с твърдите гуми, като планът първоначално не бе такъв, но се получи и бе добра изненада. Това ни даде повече опции за следващите части на квалификацията. Страхотно е, че и Хейки [Ковалайнен] е в топ 10, особено като се има предвид, че Мерцедес и Ферари имат известни проблеми, а ние водим битка с тях в шампионата при конструкторите. Надявам се да вземем добри точки и с двете коли утре. Себастиан [Фетел] и Марк [Уебър] бяха много бързи днес, но разбира се, ние ще дадем най-доброто от себе си, за да настигнем „биковете” в състезанието. Нали сме в Тексас в крайна сметка! – коментира Грожан.

Екипът остана много доволен от представянето и на двамата си състезатели, заяви директорът операции на пистата Алан Перман. Той отбеляза, че Хейки е демонстрирал качествата си да носи резултати, при това напред в колоната, като се класира в топ 10 без особени усилия и въпреки липсата на опит с Лотус-а.

Хейки седна в болида и постигна точно това, което поискахме от него. Сега има реалистична възможност да вземе точки утре. Тази година неведнъж видяхме, че колата ни често е по-силна в надпреварата, отколкото в квалификацията, така че потенциалът за утре е голям, особено като се има предвид, че той учи все повече неща с всеки изминал тур – допълни Перман.

Самият Ковалайнен сподели, че още от вчера е бил наясно колко добър автомобил е Е21. Той обаче не си бе поставил цел за квалификацията. Още в началото на уикенда бе категоричен, че никой не му оказва натиск, но не би приел работата, ако не смяташе, че може да се справи.

Мисля, че днес извлякох кажи-речи всичко от колата, но имах повече проблеми в сравнение с вчера при по-ниските температури. Като цяло всичко върви положително досега. Не правя прогнози, но сме виждали колко добре се справя Кими [Райконен] от подобна позиция на грида. Затова се надявам утре да е още един силен ден – каза още финландецът.