Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан убеден, че може да постигне добър резултат, след като успя да...

Грожан убеден, че може да постигне добър резултат, след като успя да настрои Е21

51
0
Ромейн Грожан

Ромейн Грожан стъпи за първи път на подиума този сезон в Бахрейн. Той призна, че до четвъртия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2013 г. не се е чувствал съвсем добре в болида си Лотус Е21, но на пистата Сахир нещата са се променили.

Не беше шасито, аеродинамиката или нещо друго. Просто отне малко време да напаснем всичко така, както на мен ми допада – обясни французинът. – Справихме се с локализирането на проблема и сега ми е далеч по-удобно. В неделя в Бахрейн усещането зад волана бе наистина чудесно, а резултатът бе подиум. Освен това третото място бе заслужена награда за всички за упоритата им работа. Видяхме прогрес във времената на обиколка, така че знаем, че новите компоненти работят. Миналогодишната кола бе конкурентоспособна – взехме 10 подиума през 2012 г. и е прекрасно, че екипът в Е21 е запазил и развил най-успешните аспекти от предишния болид.

Гумите са една от най-обсъжданите теми в Гран при. Постоянно се разисква доколко те влияят върху представянето на отделните екипи и коли. Според Грожан те винаги са били част от стратегиите за квалификации и състезания.

– Не знам за другите, но аз винаги натискам колкото мога повече, за да постигна максимално добър резултат. Разбира се, ако караш по определен начин или се адаптираш, можеш да извлечеш повече от гумите. Но това е част от професията на автомобилния състезател. Трябва да се напасваш, за да извлечеш максимално представяне – обясни той.

Предстои Гран при на Испания и за добър резултат там е необходимо да се класираш колкото се може по-напред на грида, смята Ромейн.

– Там ще е значително по-трудно да се изпреварва, отколкото в Бахрейн. В тази област все още има какво да подобрим като отбор, но имаме идеи как да го направим и се надявам да стигнем първа редица. Всички познаваме пистата. Първите четири завоя формират началния сектор – те са доста бързи. Последната част е бавна (завои 10-15). Важно е да не прегряваш задните си гуми и да внимаваш за износването, дори с твърдите смеси, които ще са на разположение. Ние сме достатъчно издръжливи, във всеки старт сме финиширали в точките, но сега преследваме големи резултати. Да настроя колата както аз искам бе жизненоважно от тази гледна точка. Сега имам всички необходими съставки и мога наистина да натисна. В определена степен може да се каже, че сезонът ми започва сега! Подиумът в Бахрейн бе чудесен старт на предизвикателството. Ако продължаваме да работим по-нататък през сезона както досега, съм сигурен, че можем да постигнем велики неща – допълни Грожан.