Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с 0,003 сек пред Розберг във втората сесия в Остин

Хамилтън с 0,003 сек пред Розберг във втората сесия в Остин

50
0

Пилотите на Мерцедес останаха най-бърз на пистата до Остин в Тексас, където този уикенд ще се проведе Гран при на САЩ. Люис Хамилтън изпревари съотборника си Нико Розберг само с 0,003 сек, а трето време даде Фернандо Алонсо (Ферари).

Времето се стопли за вторите 90 минути за подготовка на екипите. Температурата на въздуха бе 22 градуса, тази на пистата – 37. В началото всички продължиха изпитанията с по-твърдия тип гуми за уикенда – медиум. Вятърът се бе усилил и Дженсън Бътън потвърди в първите минути на сесията, че има сериозно влияние върху поведението на болидите.

Преди тренировката ФИА потвърди, че Себастиан Фетел ще стартира в неделя от питлейна заради смяна на цялата задвижваща система в Ред Бул-а му. Все още не е ясно дали четирикратният световен шампион ще участва в квалификацията утре.

Бътън оглави класирането след първите бързи обиколки с 1:41.945 мин, но изобщо не бе доволен от своя MP4-29. Англичанинът се нервира, след като разбра, че съобщението му изобщо не е било чуто на питуола, повтори, че има сериозни проблеми с баланса заради вятъра и накрая извика да оправят радиото. Междувременно Фелипе Маса се завъртя на първи завой, но продължи без проблем, докато Хамилтън излезе пръв с 1:40.993. Рикиардо пък се обади, че не може да активира DRS-а си и му бе обяснено, че ФИА извършва системна проверка. Освен това австралиецът имаше проблеми с контрола върху задната част на Ред Бул-а си.

Половин час след началото на тренировката пръв бе Розберг с 1:40.078. Втори бе Хамилтън, като само двамата бяха с обиколки под 1:41 мин. Кевин Магнусен бе с трето време – 1:41.616, следва от съотборника си Бътън само 0,025 сек. Единствено Себастиан Фетел не бе излизал от бокса си, дори за загряващ тур.

Ромейн Грожан на свой ред се завъртя на трасето. Френският пилот на Лотус кара през последните 15-ина минути на първата тренировка с нормалния нос на Е22, след като преди това изпита експериментален такъв – тимът събира данни за 2015 г. Той обаче имаше сериозни проблеми и в самия край на сесията попита дали не е спукал гума. След отрицателния отговор от питуола продължи да кара, но скоро се обади, че подозира дори счупено окачване, ако се съди по поведението на болида му. След завъртането Грожан отново попита екипа дали са сигурни, че всичко работи нормално и получи отговор, че проверяват. След излитането в колата му имаше сериозни вибрации.

Фетел излезе на пистата близо 40 минути след началото на сесията. Той директно сложи меките гуми за уикенда – софт. Със същата смес вече караха Серхио Перес, Магнусен, Естебан Гутиерес, Нико Хюлкенберг. Датчанинът остана трети с меките гуми (но значително намали разликата спрямо пилотите на Мерцедес), следван от Гутиерес и Хюлкенберг. Фернандо Алонсо бе на 12-та позиция след едва 8 обиколки (само Фетел бе с по-малко), а Кими Райконен – чак 16-ти. И двамата бяха в бокса, докато състезателите на Мерцедес и Рикиардо също правеха турове със софт. Розберг и Хамилтън слязоха под 1:40 мин за обиколка (съответно 1:39.088 и 1:39.141). Австралиецът даде трето време – 1:40.390. Нико дори смяташе, че е можел да е по-бърз, тъй като не е спрял оптимално в няколко завоя. Минута по-късно съотборникът му го изпревари с 0,003 сек, въпреки че му бяха съобщили по радиото, че гумите ще са с 0,2 сек по-бавни във втората бърза обиколка! Люис попита как върви със софт и получи отговор, че изглежда „всички останали са по-бавни в третия тур”.

Алонсо излезе трети (също с меки гуми), на 1,104 сек от най-доброто постижение. Проблемите на Грожан продължиха – той изгуби MGU-K, но екипът му каза, че няма как да поправи това в момента. Жан-Ерик Верн пък имаше грижи със смяната на предавки. Розберг пък се обади, че е с проблем в скоростната кутия – при сваляне на предавка в последния завой. Отборът му се обади да продължи и че няма нищо за проверка, а след малко и Хамилтън съобщи за подобна ситуация, която при него се появи при превключване от четвърта на пета. Малко след това англичанинът получи съобщение да се прибере в бокса заради проблем с колата.

За последните 10 минути от сесията само Хамилтън и Фетел бяха в бокса. Себастиан бе с 13 обиколки, а в Мерцедес търсеха повредата в колата на Люис. Англичанинът остана най-бърз в тренировката, само на 3 хилядни от секундата пред Розберг. Съвсем в края Фетел отново се появи на трасето. Трето време даде Алонсо (в серия от 15 обиколки със софт времената му варираха между 1:44 и 1:46 мин), следван от Рикиардо, Фелипе Маса, Райконен, Данил Квят, Магнусен, Бътън, Хюлкенберг и т.н.