Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Губи ли Хамилтън сърцата на британците?

Губи ли Хамилтън сърцата на британците?

92
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън е сред малцината пилоти от съвременната Формула 1, които не оставят равнодушен почти нито един почитател на спорта. Много малко състезатели могат да се похвалят с подобно въздействие върху запалянковците – най-яркият пример е този на Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион обаче си има други грижи на главата, а англичанинът – заедно със съотборника си Дженсън Бътън и тима си Макларън – е в центъра на вниманието от началото на сезон 2011 г.

През последната седмица дейността му извън пистата се увеличи с пъти. Подготовката за Гран при на Великобритания винаги протича безкрайно напрегнато и за него, и за тима от Уокинг. Напоследък обаче се установява интересна тенденция в британските медии: доскоро Люис бе златното момче и бе защитаван непрекъснато, докато от известно време се появяват и не толкова хвалебствени коментари относно световния шампион за 2008 г.

Разочарован, разсеян и намръщен са само част от определенията, използвани, за да опишат състоянието и настроението на Люис в дните преди домашния му старт. Сблъсъците му със стюардите и необмислените реплики очевидно карат мнозина и в родината му да се питат какво се случва с любимия им състезател, чиято кариера стартира и все още върви така блестящо.

Скорошната среща на Хамилтън с шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер в Канада предизвиква особено негативна реакция. Мнозина вярват, че пилотът е питал дали има място за него в тима от Милтън Кийнс, въпреки че там звездата и водещ състезател е Себастиан Фетел.

Не разбирам защо въобще би искал да си тръгва от Макларън – заяви световният шампион за 1997 г. Жак Вилньов. – Те платиха цялата му кариера. Защитават го страшно много. Никъде другаде няма да получи подобни протекции. Изглежда сякаш се е върнал назад в еволюцията си, а това е странно, защото миналата година бе толкова спокоен.

Според наблюдатели причината за хаотичното поведение е чувство на несигурност у Люис. Днес той е богат, има суперизвестно гадже и прочути приятели, но дълбоко в себе си не изпитва спокойствие, а е напрегнат. Буквално отгледан от Макларън, той не се е сблъсквал с редица затруднения, закалили характерите на съперниците му, твърди част от британската преса.

А точно когато имаше нужда от помощ, Хамилтън се оказа сам и това също е проблем. В началото на годината той най-после си избра мениджърска агенция, но това стана повод за още повече реплики и съмнения – Саймън Фулър и компанията му са известни и имат успех, но доколко разбират света на Гран при, политиката и задкулисните машинации? Зорки очи вече забелязаха, че лично Фулър не е присъствал на нито едно състезание досега (макар винаги да има представител от фирмата му), докато за друг свой клиент – тенисистът Анди Мърей – неизменно се появява в ложите. В моменти като този в Монако например дори се наложи Антъни Хамилтън да се намесва, за да се успокои ситуацията със сина му, а това е работа на мениджъра.

До деня на надпреварата на Силвърстоун пък Хамилтън бе наистина спокоен в изказа си – непремерени думи напоследък често му навличат порой от критики. А сънародниците му имат склонност да преувеличават кажи-речи всичко, като за тях днешният герой утре може да се окаже парий. Това едва ли би оказало някакво съществено влияние върху живота на Люис, но той на няколко пъти бе призоваван да разбере, че критиките са не само, за да посочат грешките му, а и да помогнат да открие отново пътя си. Отговори като „Въобще не ми дреме какво е казал“ относно мнението на Ники Лауда за начина му на управление предизвикват съответната реакция:

Какво право има Лауда да съди великия Люис? В крайна сметка Лауда е спечелил само три титли и му бе дадено последно причастие, когато почти изгоря жив на Нюрбургринг през 1976 г. Изводът: време е Люис Хамилтън да порасне и да стане мъж – е само част от поредния анализ.