Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас празнува невероятен дебют в F1

Хаас празнува невероятен дебют в F1

17
0

„Невероятно, невероятно! Това е като победа за нас! Победа!! Дори не знам на кое място сме!”, викаше по радиото щастливият Ромен Грожан, след като пресече финала в Гран при на Австралия.

„Шести си”, бе отговорът от питуола, който възобнови радостта на пилота. „О, Боже мой!”

Французинът спечели точки в първата надпревара на американския отбор във Формула 1, потегляйки при това от дъното на грида – от 19-а позиция.

Грожан направи дълъг първи стинт и на практика не му се наложи да спира в бокса заради спирането на състезанието след инцидента между съотборника му Естебан Гутиерес и Фернандо Алонсо. Той сложи гуми медиум и изкара с тях до финала, напредвайки в колоната след отпадането на Кими Райконен и спирането на двата болида на Торо Росо в бокса.

„Имахме добро темпо, след като не свършихме никаква работа по настройките”, заяви Грожан, чиято подготовка бе минимална вследствие на дъжда в петък и инцидент в началото на третата свободна тренировка, при който Рио Харианто го удари на излизане от питлейна. „Колата е цяла и беше доста бърза, а това е доста впечатляващо. Базата е чудесна. Направо е невероятно да постигнем такъв резултат, като се има предвид колко малко подготовка имахме. Мислех, че може да се класираме някъде между 10-о и 15-о място, вероятно да вземем точки. По-рано казах, че ще запишем актив в началото на сезона, но това са много точки на такъв ранен етап. Чувството е все едно сме победили!”

Джийн Хаас отбеляза, че много хора имат принос за този резултат и благодари на всички тях, споменавайки на първо място Гюнтер Щайнер, който събра екипа.

„Наистина сме горди от отбора си. Но останалите екипи са страшно добри в работата си. Не бих могъл да твърдя, че ще изпреварваме толкова много от тях всеки път, но днешният ден беше прекрасен. Шаси, аеродинамика, двигател – всичко работеше. Това е важното. Затова отложихме дебюта с година, за да се трудим по болида. Разполагаме с наистина стабилна платформа. Бяхме почти убедени в това след тестовете в Барселона. Има доста малки спънки и проблеми, но като цяло шасито е добро. А Грожан се раздаде на пистата. Това е спортът. За това живеем и, знаете ли, страхотно е. Но отсега ви казвам, че ще има и лоши дни, така че ние ще се радваме на днешното постижение”, каза още Хаас.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter