Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън за Гран при на Италия

Хамилтън на полпозишън за Гран при на Италия

75
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън (Мерцедес) направи великолепна квалификация и спечели първата позиция за утрешната Гран при на Италия. Той изпревари с впечатляваща преднина своя съотборник Нико Розберг, който ще стартира до него от първа редица.

Това е първият полпозишън на Люис от Барселона през май месец и пети за него този сезон.

Зад тях се наредиха пилотите на Уилямс Валтери Ботас и Фелипе Маса, а на трети ред са Макларън-ите на Кевин Магнусен и Дженсън Бътън. Фернандо Алонсо е седми, а второто Ферари на Кими Райконен ще потегли от 11-а позиция.

В първата част фаворитите преминаха както се очакваше с твърди гуми. Температурата на трасето се покачи до 45 градуса. Пилотите на Маруся и Катерам направо започнаха битка с меки гуми, Лотус Форс Индия и Заубер също сложиха първите комплекти. Ромейн Грожан последен остана в бокса и без време в таблицата. Екипът на Лотус бе установил теч и успя да го отстрани пет минути преди края на Q1. Малдонадо пък получи повреда в скоростите във втория Лотус. Така и двете коли на тима отпаднаха още в тази първа фаза, заедно с пилотите на Катерам и Заубер, като най-бърз от тях бе завърналия се Камуи Кобаяши.

Хамилтън бе най-бърз в първата част, пред Розберг и пилотите на Уилямс и Торо Росо. Дани Квят обаче ползва шести двигател и ще трябва утре да стартира с 10 места назад от позицията, която постигна днес.

Във втората част всички направо излязоха на пистата с по-меките гуми медиум и отново Хамилтън бе най-бърз в първите обиколки с тях. Всички обаче направиха по две излизания в Q2 и с втория чифт нови медиум Нико се доближи само на 0,040 сек от времето на Хамилтън, като германецът бе най-бърз в първия сектор, а Люис бе с ново топвреме във втория, но върна газта в края на тура си, научавайки, че Нико не е по-бърз. Зад тях се наредиха отново пилотите на Уилямс, Алонсо и Бътън.

След трафик в първата серия и грешки в решителния си втори тур Кими Райконен се оказа 12-и зад Дани Квят и извън топ 10, където успяха да се класират още пилотите на Ред Бул, Серхио Перес и Кевин Магнусен.

Така за финалната фаза всички имаха по един чифт нови меки гуми плюс едни допълнителни, като само Перес бе само с новия допълнителен комплект на Пирели – той ползва другите 3, с които разполага в предишните два сегмента.

В първите обиколки Хамилтън този път направо смаза Розберг, като бе по-бърз с цели 0,445 сек! Пийт Бонингтън при това информира Люис, че може да вземе още една десета в първия сектор.

Останалите бяха далеч назад, като отново трети и четвърти се наредиха пилотите на Уилямс и след тях Алонсо, който обаче изпреварен от Бътън и Фетел! Зад испанеца бяха Магнусен, Рикиардо и Перес, който направи първата си серия с използвани гуми.

Предстояха последните решителни турове и 2 минути преди края всички напуснаха боксовете за тях. Нико отново бе най-бърз в първия сектор, но след втория бе на 0,009 сек от Люис и в края на тура си бе на над 0,2 сек от времето на англичанина, който пак върна газта в края на втория си тур.

Третото време остана за Валтери Ботас, а четвъртото за Маса. След тях се наредиха пилотите на Макларън, като Магнусен изпревари Бътън. Алонсо остана седми на над 1 сек от времето на Мерцедес, като зад него останаха пилотите на Ред Бул и Перес.