Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бианки е с тежка контузия на главата

Бианки е с тежка контузия на главата

68
0

Жул Бианки е с тежка контузия на главата вследствие на катастрофата си по време на Гран при на Япония, съобщиха от ФИА.

Пилотът на Маруся бе откаран в безсъзнание в болница в Мие, където го оперират.

– Пилотът е в безсъзнание. Изпратен е в болница с линейка, тъй като хеликоптерът не може да излети в тези условия. Информацията ще бъде обновявана – в момента не можем да кажем нищо. Ще ви информираме колкото по-бързо можем – съобщиха от федерацията малко след финала на състезанието.

По-късно бащата на Бианки каза пред тв-канала Франс 3, че синът му е в операция и състоянието му е много тежко. Състезателят ще е в интензивно отделение след приключване на хирургическата интервенция. Изявлението на ФИА гласи:

– В 42-ата обиколка Адриан Сутил изпусна от контрол автомобила си, завъртя се и се удари в бариерата от гуми от външната страна на седми завой. Маршалите показаха двойни жълти знамена преди завоя, за да предупредят пилотите за инцидента. Изпратено бе превозно средство, което да вдигне автомобила и да го премести на сигурно място зад бариерата. Докато бе извършвана тази операция, пилотът на кола №17 Жул Бианки загуби контрол върху болида си, премина през осигурителната зона и се удари в задната част на трактора. След като маршалите докладваха, че пилотът е контузен, бяха изпратени медицински екипи и кола за сигурност. Те бяха последвани от екип, който да го извади от болида, и линейка. Пилотът бе изваден от колата, откаран в медицинския център на пистата и след това с линейка до Мие Дженеръл Хоспитъл. Скенерът е показал, че е претърпял много тежка контузия на главата, като в момента е в операция. От Мие Дженеръл Хоспитъл ще направят изявление при наличие на нова информация.

Пилотът на Заубер Адриан Сутил каза, бе Бианки е ударил странично едно от превозните средства, излезли да приберат неговия автомобил.

– В този завой имах аквапланинг. Дъждът ставаше все по-силен, видимостта се влошаваше. Една обиколка по-късно, при развети жълти знамена, се появи Жул, завъртя се по същия начин и това беше. Катастрофата му бе подобна на моята, но с различен изход. (Тракторът) излезе да изкара моя болид и тогава се случи всичко – обясни Сутил.

Катастрофите на Сутил и Бианки се случиха, след като дъждът на Сузука се засили отново. В началото състезанието бе спряно след само две обиколки заради порой.

– Смятам, че в началото се справихме добре с колата за сигурност. Видимостта бе добра при прибирането й, на пистата можеше да се кара. Но към края се стъмни повече и вероятно трябваше състезанието да бъде спряно малко по-рано. Мисля, че ситуацията бе обсъждана. Нас не ни питаха за мнението ни, така че нямам какво толкова да кажа. Беше съвсем ясно, че ще вали повече и щеше да е доста лесно да стартираме по-рано. Но както казах, това не зависи от мен – допълни Сутил.

Президентът на Маруся Греъм Лоудън, шефът на Ферари Марко Матиачи и пилотът на Уилямс Фелипе Маса са в болницата.